Medicul si asistentele de la Centrul de Screening Neonatal din Cluj nu si-au primit salariile din noiembrie, insa au avut grija in continuare de pacienti din considerente hippocratice
Social

Medicul si asistentele de la Centrul de Screening Neonatal din Cluj nu si-au primit salariile din noiembrie, insa au avut grija in continuare de pacienti din considerente hippocratice

Cadrele medicale de la Centrul de Screening Neonatal din Cluj nu şi-au mai primit salariile din luna noiembrie, insa chiar si asa, medicul si asistentele institutiei vin in continuare la munca si au grija de pacienti, din considerente „pur hippocratice”. Situatia a aparut din cauza unor probleme generate de schimbarile facute in Codul Fiscal.

Conducerea Spitalului Clinic Judetean Cluj le-a propus cadrelor medicale sa treaca pe PFA pana cand se va gasi o soluţie, dar propunerea a fost refuzata. Directorul de ingrijiri din cadrul Spitalului Clinic Judetean Cluj, Monica Costin, da asigurari ca situatia se va remedia in cel mai scurt timp si ca cele doua salarii restante vor fi achitate. „Am discutat sa se gaseasca o modalitate legala de a fi platite si se vor plati retroactiv toate salariile”, a spus, pentru Adevarul, Monica Costin.

Analizele pentru depistarea fenilcetonuriei sunt esenţiale la nou născuţi, iar riscurile sunt foarte mari. Netratată, boala poate să ducă la invaliditate, retard mintal, iar în unele cazuri chiar la deces. Fenilcetonuria sau PKU, aşa cum mai este cunoscută, este o afecţiune metabolică genetică rară şi este consecinţa unui deficit al activitaţii enzimei hepatice.

La nivel naţional, boala afectează unul din 10.000 de copii. Afecţiunea poate fi diagnosticată printr-un test de screening neonatal, la bebeluşi. Testul trebuie făcut în primele cinci zile de la naştere, iar boala poate fi ţinută sub control doar dacă imediat după naştere se apelează la o dietă specială.

„Am continuat sa lucram din considerente pur hippocratice”, a declarat cordonatorul centrului, Carmen Costache, care a adaugat ca asistentele au avut un comportament exemplar.

„Noi am continuat să lucrăm din considerente pur hippocratice şi aşteptăm să vedem când se va reuşi să se găsească o soluţie. Aşteptăm să vedem ce măsuri vor fi luate de conducerea spitalului ca să ne putem continua activitatea. Aici e vorba deja şi de salarii neplătite, dar şi de un nou contract cadru care să respecte prevederile legale”, a spus Carmen Costache.

Related posts

Noile preturi la medicamente au fost aprobate de Guvern. Ce medicamente se ieftinesc si de cand

Bogdan

Kovesi a primit votul Uniunii Europene pentru numirea in functia de procuror sef al Parchetului European

Lucy Ionesco

Program supermarketuri Craciun 2019 – Revelion 2020. Magazinele Lidl pe 24, 25, 26 decembrie si 1, 2 ianuarie 2020

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult