IT/Stiinta

MedLife a transmis in direct prima operatie pe creier din Romania cu ajutorul realitatii virtuale VR 360

MedLife a transmis in direct prima operatie pe creier din Romania cu ajutorul tehnologiei VR 360 (Realitate Virtuala). Interventia chirurgicala a durat 3 ore jumatate si a fost realizata de o echipa pluridisciplinara coordonata de Dr. Dan Suiaga, medic specialist neurochirurgie. Interventia chirurgicala a fost realizata in cadrul Life Memorial Hospital (Hyperclinica Medlife din Bucuresti). 

A fost o transmisiune cu imagini explicite, publicul avand parte de o premiera: a avut acces intr-o sala de operatie, prin intermediul unei tehnologii de ultima ora, folosita in premiera in Romania. Imaginile video sun disponibile mai jos.

Operatia a presupus indepartarea a doua tumori cerebrale. Din echipa de interventie au facut parte: Dan Suiaga, medic specialist neurochirurgie, dr. Raisa Croitoru, medic rezident neurochirurg, dr. Ovidiu Lazar, medic primar ATI si 3 asistente: Alina Velea, Nicoleta Ghita, Iulia Munteanu.

Anestezistul a reprezentat o parte integranta a echipei, deoarece o interventie neurochirurgicala presupune o urmarire foarte atenta. Pe langa inductia si mentinerea anesteziei, facute de 2 injectomate, alte doua aparate pot administra cu precizie medicamente, daca este cazul.

In majoritatea cazurilor, mai ales in cazul tumorilor cerebrale, se opereaza sub microscop operator.

In contextul unor evolutii tehnologice semnificative, care este provocarea pentru medic? „In spate avem un microscop de ultima generatie, care cantareste cateva sute de kilograme. Iti permite sa vezi in creier mult mai indeaproape, pana in cel mai mici detalii. Neurochirurgul este obligat sa lucreze in profunzimea creierului si lumina este vitala. Microscopul asta face, iti da lumina, multa, focalizata, si lucrezi de-a lungul firului de lumina. Microscopul pentru neurochirurgie este intotdeauna varful de gama, cel mai scump. Acolo este intotdeauna evolutia tehnologiei”, spune medicul neurochirurg Mihai Craciun.

Neurochirurgia, un „one man show”! „Neurochirurgia este un one man show, insa ajutorul este binevenit. In orice echipa chirurgicala exista comunicare in permanenta, un schimb de mesaje, si nu este intr-o singura directie, doar de la cel care opereaza catre echipa. Asistentul de sala este cel mai napastuit om din sala de operatii, el are grija sa fie toate la locul lor. Toata echipa poate atinge doar materiale sau instrumente sterile, uneori ai nevoie de materiale care nu au fost de la inceput in sala, ori s-au consumat. Ai nevoie de anumite substante etc. In ceea ce priveste asistentul de instrumentar, el are grija ca toate instrumentele sa fie unde trebuie”, a mai spus medicul Craciun.

Cum se pregatesc rezidentii pentru a deveni buni medici? ” In afara de partea teoretica – citit, citit, citit si vazut filme cu operatii – exista laboratoare speciale unde poti practica anumiti timpi ai operatiei. Ca medic rezident, ai acces in sala de operatii, intai ca chirurg asistent – ajutator. Pe masura ce capeti experienta incepi sa participi la operatie, taierea capacului osos, cusutul pielii etc. Si incepi sa iti faci mana. Exista cursuri de pregatire a rezidentilor si a specialistilor care au de a face cu o tehnica noua”, a completat Mihai Craciun.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus.  

[ot-video type=”youtube” url=”https://www.youtube.com/watch?v=OzzcxjCOQWQ”]

Stiri pe aceeasi tema

Motoarele rachetei Soyuz MS-10 s-au oprit dupa decolare, echipajul a aterizat de urgenta si este in stare buna

Ioana Badulescu

VODAFONE a inceput transferul catre tehnologia 5G care aduce viteze superioare de transfer date

Delia Ion

Facebook a suferit pierderi uriase pe piata Nasdaq. Actiunile companiei au scazut cu 19% intr-o singura zi

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult