Iohannis este in vacanta de Pasti pana in 10 aprilie
Politica

Mesajul lui Klaus Iohannis cu prilejul zilei de comemorare a victimelor comunismului si fascismului

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj prin cu prilejul Zilei de Comemorare a Victimelor Comunismului şi Fascismului. HotWeek.ro va prezinta mai jos mesajul integral al presedintelui.

Comemorăm pe 23 august victimele comunismului și fascismului. Vă chem pe toți, la 75 de ani de la încheierea odiosului pact Ribentropp-Molotov, să ne amintim, cu pioșenie, de victimele regimurilor totalitare, regimuri care au pus stăpânire pe o mare parte din continentul nostru în secolul trecut. Cred cu tărie că aducerea-aminte este calea de a fi împreună, de a ne ruga și reflecta.

Acest capitol tragic din istoria noastră recentă – semnarea pactului Ribbentrop-Molotov la 23 august 1939 – a rămas o rană deschisă cu mult după ce ultimul cartuş a fost tras. De la divizarea naţiunii la tragediile umane nespuse, momentul 23 august rămâne o bornă cinică în istoria secolului XX. Dispreţul absolut la adresa legii, al statului de drept, al valorilor noastre comune europene, toate acestea au făcut posibilă existenţa unor regimuri criminale care au secerat vieţile a sute de mii de oameni nevinovaţi. Dincolo de cifre, de numerele reci, rămâne amintirea fiilor națiunii noastre care au pierit ca urmare a politicilor de exterminare iniţiate şi coordonate de regimurile antonescian şi comunist.

Viitorul democratic al naţiunii române depinde de modul în care asumăm un trecut tragic, dar şi de felul în care demonstrăm zi de zi că ştim să apărăm libertatea, drepturile omului şi valorile europene. Pentru a preveni nedreptatea, intoleranța, abuzul de putere și ura nu este de ajuns să protestăm, ci trebuie să acționăm cu convingere și vigilență. Aceasta este, cred, una dintre cele mai importante lecții ale secolului XX.

Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!

Stiri pe aceeasi tema

Razvan Sava, nemultumit de interventia firmelor de deszapezire. Ce le-a cerut primarilor de sector

Cristiana Petrariu Bota

Parlamentarii PNL cer plen reunit pentru a se stabili o noua declaratie catre Departamentul de Stat al SUA

Cristiana Petrariu Bota

PSD se reuneste in sedinta miercuri, la ora 16.00, dupa ce in cursul noptii stabilesc o noua propunere de premier

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult