Migratia atinge cote alarmante in Romania. Noua cetateni parasesc tara in fiecare ora

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota februarie 5, 2019 15:45

Migratia atinge cote alarmante in Romania. Noua cetateni parasesc tara in fiecare ora

Migratia fortei de munca atinge cote alarmante in Romania, in fiecare ora noua romani luand drumul strainatatii. Medicii atrag atentia ca acest lucru are repercusiuni serioase asupra multor concetateni. Spre exemplu, 3 din 5 femei care ingrijesc batrani in Italia intra in depresie severa. Avertismentul vine din partea medicilor de specialitate. „Sindromul Italia” asa cum este el numit a aparut in literatura de specialitate in 2005.

La Iasi s-a inregistrat cel mai mare numar de paciente cu aceasta afectiune, aproape 300. Practic, nu este saptamana in care cel putin o femeie cu aceasta boala sa nu vina la spital intr-o stare psihica extrem de grava. Cazurile nu sunt numai din Italia, sunt si bolnave din Spania sau Belgia, potrivit Stirilor TVR.

Chiar vin din tari diferite, povestile romanilor sunt aproape mereu trase la indigo. Mii de romance sunt manate de dorinta de a cistiga bani si pleaca in Peninsula, iar unele se intorc acasa epuizate si cu depresii grave.

In 2007, o femeie din judetul Iasi a schimbat locul de munca dintr-o pizzerie din Iasi cu cel de ingrijitoare a doua batrane ce locuiau impreuna langa Torino. Fara pregatire medicala, fara sa cunoasca limba italiana, cu dor de casa si de fiica ei, Elena a indurat munca epuizanta fara zile libere si comportamentul nu tocmai amabil al celor doua femei pe care le ingrijea.

A incercat sa suporte pentru 750 de euro castigati lunar. Dupa cativa ani si mai multe slujbe de ingrijitoare, femeia a inceput sa se simta din ce in ce mai rau, fizic si emotional. La Iasi, a aflat ca depresia ei se numeste „Sindromul Italia”si nu este singura care sufera de ea. Singura solutie a fost tratamentul la Institutul Socola, care inregistreaza 300 de astfel de cazuri, cel mai mare numar de pana acum.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.