Mihai Peptan, consilier general la Primaria Capitalei, a incheiat prin firma sa 3 de contracte cu spitale din Bucuresti
Politica

Mihai Peptan, consilier general la Primaria Capitalei, a incheiat prin firma sa 33 de contracte cu spitale din Bucuresti

Firma consilierului general Mihai Peptan (PSD) a incheiat nu mai putin de 33 de contracte cu mai multe spitale din Bucuresti. Consilier in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), Mihai Peptan s-a aflat in stare de incompatibilitate pe perioada exercitarii mandatului, deoarece firma sa a incheiat 33 de contracte in valoare totala de aproape 100.000 de euro cu trei spitale din Bucuresti, potrivit unui comunicat de presa transmis de Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Consilierul general Peptan nu si-a ascuns interesele de afaceri. Declaratiile sale completate de-a lungul mandatului pot fi interpretate ca un autodenunt. Peptan a trecut in declaratii contractele incheiate de firma sa si banii obtinuti din afacerile mentionate de ANI.

Dealtfel, ziarul National relata in vara anului 2013 despre situatia de incompatibilitate a lui Mihai Peptan, situatie constatata doar in baza datelor existente la acea vreme. Reporterii publicatiei citate precizau ca intre cifrele reale inregistrate in cursul anului 2012 si cele scrise pe hartie de consilierul general Peptan exista diferente majore. De fapt, Peptan a primit nu doua, ci opt contracte in cursul anului 2012.

Din cele sase contracte care nu apar in declaratia de interese, patru le-a primit inainte de a fi ales consilier general (cele mai consistente fiind unul cu Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, in valoare de 266.000 de lei si altul cu Institutul „C.I. Parhon”, de 155.600 de lei), iar celelalte doua, dupa ce a fost ales, adica in iulie si in august 2012. Cel din iulie, cu Spitalul din Baia Mare, a fost in valoare de 5.457 lei, iar cel din august, cu Spitalul Universitar Bucuresti, care nu apare in declaratia de interese, a fost in valoare de 20.995 lei.

Ce spune ANI

Acum, ANI sustine ca contractele au fost încheiate de societatea Minimed Solutions SRL, în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat unic, cu spitalele „Sfânta Maria”, „Prof. Dr. Th. Burghele” și „Prof. Dr. Panait Sîrbu”.

„Spitalele se află în administrarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București – serviciu public înființat de Consiliul General al Municipiului București, organizat ca instituție publică de interes local al Municipiului București cu personalitate juridică, finanțată din bugetul local al Municipiului București”, se precizează în comunicat.

Potrivit inspectorilor de integritate, Mihai Peptan a încălcat Legea 161/2003, în care se prevede că aleșii locali „care au funcția de (…) asociat (…) la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte (…) de furnizare de produse (…) cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective”.

Mihai Peptan a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate și drepturile de care beneficiază, el depunând un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Conform legii, o persoană față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării ori destituirii din funcția publică respectivă sau de la data încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu va mai putea ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Foto: National

Articole asemănătoare

Emil Constantinescu, acuzatii dure la adresa unor politicieni si a structurilor de securitate

Ioana Badulescu

Amendament la Legea gratierii! Ar putea fi gratiate unele fapte de coruptie precum luarea si darea de mita, traficul de influenta si abuzul in serviciu

Lucy Ionesco

Victor Ponta, pe Facebook: La conducerea PNL au ramas doar lasi si impostori!

Lucy Ionesco