Mihai Sora a primit, la Bruxelles, Premiul Cetateanului European 2018. Filosoful roman a rostit in PE un adevarat laudatio la adresa Europei si culturii europene
Breaking News Politica

Mihai Sora a primit, la Bruxelles, Premiul Cetateanului European 2018. Filosoful roman a rostit in PE un adevarat laudatio la adresa Europei si culturii europene

Filosoful Mihai Sora a primit marti, in sediul Parlamentului European de la Bruxelles, Premiul Cetateanului European 2018. El a fost nominalizat de catre europarlamentarii Monica Macovei si Cristian Preda. Mihai Sora a fost nominalizat pentru „modul in care da fiinta prin activitatile sale civice valorilor Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Cu acest prilej, filosoful roman a rostit un adevarat laudatio la adresa Europei, a culturii europene. Si trebuie sa spun ca, alaturi de un premiat din Grecia, care a vorbit in numele zecilor de nominalizati, de pe intreg cuprinsul Uniunii, doar filosofului roman i-a mai fost ingaduit sa tina un discurs in cadrul ceremoniei. Un discurs pregatit in limba franceza si rostit, in numele filosofului, de sotia acestuia. Mihai Sora a fost insa, de fata, la intreaga ceremonie si a multumit pentru premiu, de asemenea, in limba franceza.

”Am vazut Europa destramata, am vazut Europa muta in fata barbariei, neputincioasa, obosita, eroica sau incovoiata. Am vazut Europa incepand sa danseze pe o muzica stranie: dictatori fanatici si populisti bolnavi – dar am stiut mereu, cu un fel de incredere serena, de nezdruncinat, ca partea generoasa si geniala a Europei va avea dreptate in fata partii animalice si feroce. Am stiut ca Europa inteligenta – cea care din timpuri stravechi, din timpul batranului Socrate, cauta de ce-ul lucrurilor. Am stiut ca aceasta Europa va gasi mereu mijloacele de a merge in cautarea raspunsurilor.

Au fost timpuri, in Romania, in anii cei mai sumbri ai dictaturii, cand multi intelectuali erau scosi din cetate, traiau in izolare, erau aruncati in inchisori. Ce ne-a salvat atunci, in acele timpuri sumbre, nu au fost nici armele, nici cancelariile, ci exact spiritul european – Iliada si Odiseea, Don Quixote, In cautarea Timpului Pierdut, Muntele vrajit, Hamlet si Divina Comedie, Calatoriile lui Gulliver, Un anotimp in Infern, Constiinta lui Zenon, Memoriile lui Hadrian, Faust, Razboi si pace.

Toata seva arzatoare a acestor carti, ca si a altora, suflul fortifiant al Europei au putut sa patrunda, in pofida dictaturii si a cenzurii, a fricii, foamei si a frigului – intre copertile unei colectii cu un nume din trei litere – BPT – Biblioteca pentru Toti.

Acest ceva – de negandit si condamnabil intr-o dictatura – era spiritul Europei. De acest lucru sunt atat de mandru, caci a permis atat de bine romanilor sa ramana, in acele timpuri de disolutie morala si intelectuala, fiinte intregi si profund europene”, a spus Mihai Sora.

Pe langa filosoful Mihai Sora a mai fost premiata, din Romania, Asociatia reprezentata de Melania Medeleanu si propusa de Siegfried Muresan pentru „implicare pe termen lung in asigurarea drepturilor la protectie si ingrijiri necesare pentru bunastarea copiilor, consacrate in Carta drepturilor fundamentale a UE”.

Stiri pe aceeasi tema

Comisia de aparare din Senat a dat raport de adoptare proiectului de lege privind achizitionarea rachetelor Patriot

Cristiana Petrariu Bota

Basescu s-a dezlantuit pe Facebook impotriva trusturilor Antena 3 si Romania TV

Cristiana Petrariu Bota

CHINA. Numarul deceselor cauzate de coronavirus creste in ritm alarmant, se raspandesc si imbolnavirile

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult