MApN modifica Statutul rezervistilor voluntari. Rezervistii vor avea o solda de trei ori mai mare si nu vor mai fi obligati sa anunte parasirea localitatii de domiciliu
Social

Militari romani si straini incep exercitiul Spring Storm 18 organizat de Fortele Navale Romane la Marea Neagra

Peste 1.700 de militari romani si straini vor participa, de luni si pana pe 15 martie, la unul dintre cele mai mari exercitii multinationale – Spring Storm 18 -, organizat de Fortele Navale Romane, pe teritoriul Dobrogei si in apele internationale ale Marii Negre.  

Potrivit unui comunicat transmis de Fortele Navale Romane, exercitiul are la baza un concept unic de antrenare intrunita a fortelor navale, aeriene si terestre, accentul fiind pus pe secvente specifice operatiilor amfibii in cadru aliat, precum si pe secvente de lupta impotriva minelor marine, intr-o zona de debarcare pe tarm.

Din partea Fortelor Navale Romane vor participa fregata „Regele Ferdinand”, corveta „Viceamiral Eugeniu Rosca”, nava purtatoare de rachete „Pescarusul”, monitorul „Lascar Catargiu”, vedeta blindata „Opanez”, nava maritima pentru scafandri „Grigore Antipa”, nava hidrografica „Alexandru Catuneanu”, o companie de infanterie marina, un detasament de scafandri de lupta, remorcherul maritim „Viteazul” si doua remorchere de port.

Fortele Aeriene Romane participa cu doua aeronave MIG-21 Lancer, iar pentru secventele de evacuare medicala – acestea asigura un elicopter IAR-330 si o aeronava Spartan C-27 J.

Fortele Terestre Romane participa cu un pluton de infanterie de la Brigada 9 Mecanizata si Garda de Coasta este reprezentata de o nava de patrulare.

Fortele militare romane se vor instrui, in cadru aliat, in colaborare cu parteneri din Bulgaria, Franta, Georgia, SUA si Ucraina.

Statele Unite ale Americii participa cu nava de desant USS Oak Hill (LSD-51), o companie de infanterie marina si nava de suport USNS Carson City; Franta este reprezentata de fregata „Jean Bart” (D-615), iar Georgia, Bulgaria si Ucraina participa cu ofiteri de stat major si cu cate o echipa specializata in lupta impotriva dispozitivelor explozive, precizeaza comunicatul citat.

Scenariul exercitiului are la baza elementele unei operatii de aparare colectiva, conform articolului 5 al Aliantei Nord-Atlantice, iar cadrul tactic presupune un raid amfibiu, desfasurat in conditiile unei amenintari hibride cu forte conventionale si paramilitare. Vor fi puse in aplicare elemente tactice specifice luptei urbane, precum si proceduri standard de operare pentru anihilarea unei grupari militare ostile prin desantare.

Exercitiul multinational Spring Storm 18 este planificat, organizat si condus de Componenta Operationala Navala din subordinea Statului Major al Fortelor Navale si se inscrie in sfera planului de masuri de asigurare imediata al NATO, adoptat la Summitul Aliantei de la Varsovia din 2016.

Stiri pe aceeasi tema

Sesizarea lui Iohannis privind modificarea organizarii si functionarii Curtii de Conturi a fost admisa de CCR

Ioana Badulescu

DOSARUL APA NOVA: Tarifele in Bucuresti, marite pentru mita. Consilierii Primariei primeau bani pentru voturi in CGMB

Cristiana Petrariu Bota

La Iasi se deschide un laborator de biologie moleculara special amenajat pentru testarea probelor in vederea detectarii Covid-19

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult