Noul sef al ANAF: Marii contribuabili au pondere in taxe de 43% in Romania, pe cand in Germania, Franta sau Marea Britanie este de 65-75%
Economie

Ministerul de Fianante: O aplicatie informatica ar putea inlocui consultantii fiscali in cazul impozitului pe gospodarie

Viorel Stefan, Ministrul Finantelor, a venit cu o noua varianta in cazul impozitului pe gospodarie care urmeaza sa fie implementat in anii urmatori. Ministrul a gasit o solutie alternativa pentru cei 35.000 de consultanti fiscali despre care s-a vorbit la inceput ca ar trebui sa fie angajati de Ministerul Finantelor pentru a-i ajuta pe romani sa completeze datele necesare pentru a fi raportate la Fisc.

Intr-o scurta declaratie oferita presei, Viorel Stefan a explicat ca o aplicatie informatica ar putea inlocui cu succes sfaturile unui consultan fiscal. O astfel de aplicatie ar putea fi mult mai practica deoarece poate fi accesata la orice ora, de oricine doreste clarificari si, in plus, ar fi o varianta mai ieftina atat pentru cetateni cat si pentru minister.

„O aplicatie informatica va face o treaba mai buna decat consultantii fiscali in cazul impozitului pe gospodarie”, a declarat ieri ministrul finantelor, Viorel Stefan, dupa ce a aflat ca statul trebuie sa cheltuie aproape un milion de euro cu plata consultantilor.

Ministerul Finantelor a declarat ca pana la jumatatea acestei luni va prezenta „un proiect nu numai cu impozitul pe gospodarie, ci unul de modificare a Codului Fiscal in intregul sau”. Sistemul va fi imbunatatit consistent fata de varianta prezentata initial dupa ce reprezentantii ministerului s-au consultat cu diverse asociatii profesionale si patronate, a anuntat Viorel Stefan.

Acesta a mai spus ca ar vrea sa schimbe si denumirea de impozit pe gospodarie pentru ca “este vorba de un impozit pe venit care se gestioneaza prin globalizare si cu declararea pe gospodarie”.

Renuntarea la consultanti nu este singura schimbare pe care o vor face cei de la Finante. Dupa ce reprezentantii consultantilor fiscali au atentionat ca in toate statele membre UE si in SUA impozitul pe salarii se retine la sursa de catre angajatori, Viorel stefan a spus ca impozitul pe gospodarie “va insemna globalizarea in 2019, in mai, a veniturilor, fara a se elimina retinerea la sursa a celor de natura salariala”.

Ministrul a mai spus ca impozitul pe gospodarie va fi implementat in trei etape, prima incepand de la 1 ianuarie 2018, dar va fi finalizat in doi-trei ani.

Si premierul Sorin Grindeanu a declarat ca Executivul nu intentioneaza sa renunte la ideea aplicarii impozitului pe gospodarie, dar a precizat ca momentul si modul in care va fi implementat sistemul vor fi decise in urma unei analize aflate in curs de derulare la Ministerul Finantelor.

„Este o analiza pe care domnul ministru al Finantelor, dar si altii trebuie sa o prezinte. In niciun caz sa se renunte. Urmare a acestei analize vom alege foarte bine momentul, sa stim foarte bine plusurile, minusurile, ce avem de facut din momentul in care implementam acest nou sistem”, a afirmat Grindeanu.

„Se intrevede un orizont de implementare de 2-3 ani. Am ajuns la concluzia ca ceea ce ar fi trebuit sa faca acei consultanti fiscali se poate rezolva folosind resursele informatice care astazi se gasesc in diverse institutii ale statului, daca noi suntem in stare sa le integram intr-o aplicatie informatica. Aceasta este o solutie mai ieftina, mai buna. Noi vom pune la dispozitie un mecanism online de plata a impozitelor si taxelor „, Viorel Stefan, ministru de Finante

Stiri pe aceeasi tema

SALARIZARE 2016. Noua ordonanta privind salarizarea bugetarilor va fi adoptata la 1 iunie 2016

Cristiana Petrariu Bota

De ce sa alegi un complex rezidential exclusivist

admin

LEGEA PREVENTIEI – Lista contraventiilor care vor intra sub incidenta acestei legi

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult