Modificari la Legea Educatiei. Un nou plan cadru pentru gimnaziu, urmeaza o noua programa scolara si noi manuale
Social

Ministerul Educatiei a lansat procedura de achizitie a manualelor scolare. Ministrul anunta posibile schimbari la manualele claselor I-IV

Ministerul Educatiei a lansat procedura de achizitie a manualelor scolare pentru anul 2018, a anuntat ministrul Educatiei, Pavel Nastase, care a lasat sa se inteleaga ca ar putea opera schimbari la manualele claselor I-IV, dat fiind ca cele actuale sunt „exagerat de incarcate din punctul de vedere al continutului”. 

Prezent la Comisia de invatamant din Camera Deputatilor, ministrul Educatiei a declarat ca ministerul a lansat procedura de achizitie a manualelor pentru anul scolar viitor, astfel incat sa nu mai fie intarzieri cartile sa ajunga pe bancile elevilor inca din prima zi de scoala. Termenul limita pentru achizitia manualelor pentru anul scolar viitor este luna iulie.

„Dincolo de ceea ce am facut rapid si in ideea de a realiza – manuale scolare la inceputul scolii pentru toate clasele, la clasa a V-a vorbim de manuale noi. Pentru celelalte clase – completarea stocului de manuale – deja am lansat achizitia prin Inspectoratele Scolare, iar termenul este luna iulie. Practic, sper ca anul acesta, toate manualele scolare sa fie pe bancile scolilor inainte de inceperea scolii”, a declarat Pavel Nastase.

Ministerul Educatiei selecteaza profesori care sa evalueze proiectele de manuale scolare

„Am avut intalniri cu editurile pentru a reduce perioada de productie a manualelor scolare de la 6 luni la 100 de zile. A doua masura a fost schimbarea criteriilor de achizitie publica. Daca pana acum era pretul cel mai mic ca si criteriu, de data aceasta am introdus criterii de calitate si avem urmatoarea pondere: 85% din punctaj se obtine din criteriile de calitate, iar restul de 15% din pret. Am dat si un pret maximal pana la care editurile sa isi faca ofertele respective”, a adaugat Pavel Nastase.

Ministrul Educatiei a tinut sa sublinieze ca manualele scolare sunt „foarte incarcate”, in conditiile in care programele scolare sunt „exagerat de dezvoltate” si care, de multe ori, nu respecta competentele principale.

„Toata lumea sesizeaza un lucru pe care il constatam cu totii, anume ca avem manuale scolare foarte incarcate care pleaca de la programe scolare care iarasi sunt exagerat de dezvoltate si care, de multe ori, nu respecta competentele principale, competentele de baza de la care pleaca aceste programe scolare. In acest context am avut discutii cu inspectorii de specialitate pe aceste manuale, astfel incat sa reduca cat mai mult posibil partea aceasta de continut”, a completat Pavel Nastase.

In opinia ministrului, trebuie intervenit si la manualele claselor I-IV, doarece parintii si copiii se plictisesc din cauza ca sunt „exagerat de incarcate din punctul de vedere al continutului”.

„Pe baza observatiilor, pe baza analizelor care se fac in cadrul Institutului de Stiinte ale Educatiei, ne-am dat seama ca la clasele I-IV, unde avem manuale noi, trebuie si acolo sa intervenim pentru ca parintii si copiii se plictisesc tocmai datorita acestor manuale care sunt exagerat de incarcate din punctul de vedere al continutului”, a subliniat ministrul Educatiei.

Articole asemănătoare

Pasagerii TAROM isi pot achizitiona bilete de pe mobil, atat pe platforma Apple, cat si Android

Ioana Badulescu

Planul național pentru combaterea cancerului se amână. Ministerul Sănătății lucrează la un nou plan cu specialişti din oncologie

Ioana Badulescu

Sorin Lipovan, un subofiter roman din Legiunea Straina, a murit in misiune in Djibouti

Lucy Ionesco