Ministerul Educatiei intentioneaza sa adopte un ordin referitor la normele de desfasurare a orelor online, la opt luni de cand sistemul de invatamant s-a desfasurat mai mult in format digital, constrans de criza sanitara globala. Printre prevederile acestui ordin se numara predarea multidisciplinara, adaptarea programei pentru predare digitala, reducerea materiei si scurtarea orarului.
Intr-o interventie la emisiunea „Viitor cu Clasa” gazduita de site-ul Stirilor ProTV, ministrul Educatiei, Monica Anisie, a declarat ca una dintre masurile care se vor aplica in sistemul de invatamant online este eliminarea tezelor si desfasurarea olimpiadelor in mediul digital.
“Vom lua masurile care se impun in functie de situatia creata, etapa cu etapa. Daca va fi necesar, vom lua masuri. Exact cum am facut si in primavara, cand am luat decizia de a elimina tezele pentru ca nu exista posibilitatea de a sustine aceste examene”, a explicat Monica Anisie, intrebata daca tezele ar putea fi eliminate in anul scolar 2020-2021.
Ultima ora: Ministrul Educatiei anunta inspectii in scolile intrate in scenariul rosu
Monica Anisie a adus precizari cu privire la ordinul care prevede normele de desfasurare a orelor online. Acest ordin prevede reducerea drastica a materiei, renuntarea la anumite capitole de la diferite materii, adaptarea programei pentru predarea digitala, scurtarea orarului pentru elevi astfel incat sa nu mai petreaca multe ore in fata calculatorului, dar si predarea multidisciplinara.
Potrivit ministrului, profesorii de limba si literatura romana, respectiv de engleza ar putea de exemplu sa predea in tandem, pentru ca elevii sa nu mai fie nevoiti sa stea atat de multe ore in fata calculatorului.
Ministerul Educatiei lucreaza la Strategia de Digitalizare a scolii romanesti
Luni, la ministerul Educatiei va avea loc o conferinta care va avea ca subiect prezentarea Strategiei de Digitalizare a scolii romanesti. Se anunta parteneriatele cu specialisti in IT care vor ajuta profesorii sa foloseasca tabletele, internetul, dar si aplicatii pentru predarea online.
“Pe toata perioada vacantei de vara, am desfasurat programe de formare pentru profesori pentru a preda online. In prezent, se lucreaza pentru adaptarea programei la invatamantul online. Nu s-a luat inca o decizie, dar vom iesi sa spunem cum anume se va desfasura predarea si evaluarea in online”, a precizat Monica Anisie.
Iti recomandam si: Ministerul Educatiei ar putea da mana libera scolilor sa decida singure dupa ce plan-cadru vor functiona la gimnaziu si liceu
Fondatorul scolii moderne de Medicina Interna a decedat
Stimulentul de risc pentru personalul din invatamant a fost aprobat
Ministerul Educatiei anunta noi materii optionale pentru elevi in anul scolar 2021-2022
Biblioteca Virtuala, dar si platforma E-learning ar putea fi gata in luna noiembrie.
“Din 2011, in legea Educatiei, este prevazut sa se realizeze Biblioteca Virtuala. Deja ne aflam la momentul la care s-au evaluat ofertele, pentru ca au fost contestatii. Pe baza hotararii CNSC, termenul limita este 18 noiembrie. Pana atunci, trebuie sa facem lucrul acesta. Ministerul Educatiei s-a miscat in 2020, fata de anii trecuti. Il invit pe Rares sa vina alaturi de ME si sa realizam impreuna Biblioteca Virtuala si platforma E-learning”, a precizat Monica Anisie.
Monica Anisie a mai precizat ca cele 250.000 de tablete promise de autoritati ar putea ajunge la elevi pana la finalul lunii decembrie.
Legat de faptul ca, la nivel national, au ajuns doar 26.000 din cele 250.000 de tablete, Anisie a precizat: “Pe 25 septembrie, am transmis aceste tablete solicitate. Am aflat intamplator ca aceste tablete nu au fost distribuite. Avand in vedere ca se anunta posibilitatea intrarii in scenariul rosu, am solicitat prefectului o intalnire. La acea intalnire, am aflat ca aceste tablete nu au fost distribuite. Inspectorii mi-au spus ca nici nu stiau ca au ajuns in depozitul Inspectoratului general. Vor primi tablete si elevii care au solicitat ulterior aceste dispozitive”.
Monica Anisie a mai spus ca au fost alocati bani pentru achizitia de laptoruri si camere web, care ar urma sa fie distribuite unitatilor de invatamant care solicita acest lucru.
“Prin OUG au fost alocati bani pentru achizitia de produse electronice direct de unitatile de invatamant. Am alocat bani pentru achizitionarea unor stocuri de rezerva la nivelul inspectoratelor scolare. 1700 de laptopuri si 1780 de camere web, pentru a interveni acolo unde va fi nevoie”, a mai spus ministrul Educatiei.