Ministerul Educatiei
Social

Ministerul Educatiei incearca din nou sa transforme Editura Pedagogica in editor unic al manualelor:

Ministerul Educatiei face o noua incercare de a transforma Editura Pedagogica in editor unic al manualelor scolare. Potrivit HotNews.ro, un proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul ministerului prevede că “Regiile autonome pot fi reorganizate ca societati pe actiuni (…) prin hotarare de Guvern sau dupa caz, prin Hotararea Consiliului Local”.

Proiectul vine după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța trecută privind transformarea regiei EDP în societate, chiar cu argumentul că reorganizarea unei regii în societate se face prin hotărâre de guvern. Precizăm că Ministerul încearcă să stabilească toate aceste acte după ce le-a dat în lucru profesorilor manuscrise de manuale, fără să aibă nicio bază legală.

Potrivit surselor HotNews.ro, miza centralizării editării și, ulterior, printării de manuale o reprezintă banii care vor fi investiți de Ministerul Educației în cumpărarea, anul viitor, a aparaturii care să permită printarea volumului uriaș de manuale școlare noi. Anul acesta, printarea ar fi programată să se desfășoare la o altă editură a statului, potrivit surselor HotNews.ro.

Modificarea propusă acum de Ministerul Educației are în vedere adăugarea unui articol la Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale.

Între timp, Ministerul a publicat în Monitorul Oficial bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2018 pentru Societatea Editura Didactica si Pedagogica S.A. EDP a fost făcută societate prin OUG nr. 76/2017 în timpul guvernului Tudose, OUG care a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională (CCR) pe 19 aprilie 2018. Concret, EDP mai este societate până când decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial.

Cheltuielile totale prevăzute pentru anul acesta sunt de aproape 31 de milioane de lei, din care 24,7 milioane lei pentru bunuri și servicii. Acestea sunt prevăzute în bugetul EDP S.A. publicat pe 17 mai 2018 în Monitorul Oficial.

Mai multe detalii pe HotNews.ro

Stiri pe aceeasi tema

13 aprilie 2015 poate fi o zi cu noroc pentru romani

Corina Alexandru

Jurnalistul Cristi Tepes a murit intr-un accident rutier in drum spre Iasi

Cristiana Petrariu Bota

Cutremur in Romania, sambata dimineata, in judetul Gorj

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult