Ministerul Educatiei ar putea da mana libera scolilor sa decida singure dupa ce plan-cadru vor functiona la gimnaziu si liceu
Social

Ministerul Educatiei, precizari privind desfasurarea examenelor nationale de Evaluare Nationala si Bacalaureat in 2021. Cand se vor desfasura simularile

Ministerul Educatiei si Cercetarii a adus o serie de precizari privind desfasurarea examenelor nationale de Evaluare Nationala si Bacalaureat in 2021, in conditiile in care acestea au fost anulate anul trecut. In urma discutiilor cu sindicalistii, ministrul Sorin Cimpeanu a declarat ca examenele nationale trebuie sa aiba loc la datele planificate, cu prezenta fizica si pe o tematica ce trebuie adaptata la ceea ce s-a predat si la ceea ce a asimilat elevul.   

Totodata, Ministerul Educatiei a precizat ca simularile examenelor de Evaluare Nationala si Bacalaureat 2021 vor avea loc anul acesta. Consiliul Elevilor a declarat ca propunerea acceptata de Minister a fost ca simularile sa aiba loc in perioada martie-aprilie, pentru clasele a VIII-a si a XII-a.

In comunicatul remis de Ministerul Educatiei joi, dupa discutiile avute cu sindicatele din invatamant, cu asociatiile elevilor si parintilor, institutia a anuntat ca s-a validat prin consens „sustinerea examenelor nationale, cu prezenta fizica, la datele planificate, pe baza unor tematici de examen adaptate/corelate cu materia predata si sustinerea unor evaluari premergatoare examenelor astfel incat sa existe suficient timp pentru actiuni remediale, focusate pe rezultatele analizelor/evaluarilor/simularilor din care sa rezulte nivelul cunostintelor asimilate de catre elevi”.

De interes: Val de cereri de pensionare in invatamant. Profesorii se tem de conditiile de pensionare din 2021 si de diferentele majore din cuantumul pensiei
Inspectoratele scolare vor trebui sa transmita Ministerului Educatiei date privind modul de acoperire cu personal calificat si necalificat a catedrelor…
Ministrul Educatiei a anuntat o ordonanta de urgenta prin care se suspenda invatamantul in format fizic pana pe 8 februarie

In acelasi comunicat, Ministerul Educatiei precizeaza ca „sindicatele din invatamantul preuniversitar au solicitat ME elaborarea unor seturi de subiecte pentru a veni in sprijinul elevilor care vor sustine examenele nationale”, lasand de inteles ca subiectele simularilor vor fi realizate de Ministerul Educatiei.

Simularile vor avea loc in perioada martie-aprilie

Presedintele Consiliului National al Elevilor a declarat pentru Edupedu.ro ca propunerea inaintata la discutia de ieri si agreata de Ministerul Educatiei a fost ca „pe 15 februarie sa avem toate datele pentru fiecare examen, ca simularile de Evaluare Nationala si Bacalaureat 2021 sa fie organizate in martie-aprilie pentru clasele a VIII-a si a XII-a, corelata cu propunerea noastra ca elevii din clasele terminale sa aiba prioritate la intoarcerea la cursuri cand se redeschid scolile”.

„Noi ne-am gandit ca elevii care dau Bacalaureatul si Evaluarea Nationala nu au avut absolut niciun contact cu simularea acestora si cu atmosfera de examen, pentru ca ei nu au sustinut simularile nici cand erau a XI-a si a VII-a, anul trecut aceste testari fiind anulate. Pe langa asta, e si o masura de evaluare a nivelului cunostintelor lor. E nevoie de acest instrument”, a explicat Rares Voicu, presedintele Consiliului Elevilor.

Ministrul Educatiei: Examenele nationale nu vor fi decalate sau anulate

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a precizat, intr-o conferinta de presa ca nu s-a facut referire la anularea sau decalarea examenelor nationale. Ministrul Cimpeanu s-a intalnit cu reprezentantii sindicatelor „Spiru Haret”, FSLI, Alma Mater, ai Consiliului National al Elevilor, ai Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar, dar si cu cei ai studentilor de la ANOSR, UNSR si USR.

Potrivit ministrului, examenele nationale trebuie sa aiba loc la datele planificate, cu prezenta fizica si pe o tematica ce trebuie adaptata la ceea ce s-a predat si la ceea ce a asimilat elevul.

„In niciun caz, in nicio discutie nu a rezultat anularea si nici macar decalarea examenelor nationale.

Pentru predictibilitate, examenele nationale trebuie sa se deruleze la datele planificate, cu prezenta fizica si pe o tematica ce intr-adevar va trebui sa fie adaptata la ceea ce s-a predat si la ceea ce a asimilat elevul. Ceea ce s-a predat stim din raportari, ceea ce a asimilat elevul vei putea sti in urma unei evaluari personalizate. Pentru ca exista discrepante mari pe care trebuie sa le recunoastem, sa le asumam si sa vedem ce putem sa facem mai bine pentru a diminua pierderile.

Nu pretinde nimeni ca vom putea compensa absolut toate pierderile, este important sa compensam cat mai mult din aceste pierderi”, a aratat ministrul Educatiei.

Intrebat la ce buget se asteapta anul acesta pentru Educatie, Sorin Cimpeanu a raspuns: „La un buget mai mare in valoare absoluta decat bugetul anului 2020”.

 

Stiri pe aceeasi tema

Proiectul de buget pe 2018 a fost adoptat de Guvern. Care sunt prioritatile

Cristiana Petrariu Bota

Pedepse mai mari pentru cei care nu respecta izolarea si carantina sau ascund informatii

Cristiana Petrariu Bota

Cei care primesc ajutor de la stat ar putea fi obligati sa lucreze in folosul comunitatii

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult