Situatie incredibila intr-o scoala din Valcea, care n-ar fi exclus sa se repete si in alte unitati de invatamant din tara, in special din mediul rural. In satul valcean Susani, o profesora a ajuns sa predea la mai multe materii in acelasi timp, desi nu au nimic in comun unele cu altele.
Cu siguranta ca acest caz nu este singular, in conditiile in care scolile din mediul rural inregistreaza un deficit de profesori, insa n-ar fi au ca Ministerul Educatiei sa aiba grija si de profesorii care merg sa predea la tara si sa le ofere conditii si remuneratii financiare pe masura efortului lor. Nu de alta, dar altfel cum putea avea pretentii sa avem rezultate bune la examenele nationale!
Jurnalistii de la Vocea Valcii scriu ca o profesoara din localitatea Susani din Valcea preda nu mai putin de trei materii. Nu stim cum reuseste sa stapaneasca simultan materii de la profilul real cu cele de la profilul uman, insa macar elevii invata ceva la doua materii ramase fara niciun dascal: chimie si fizica. Practic, profesoara de limba romana preda chimia si fizica.
Ministrul Educatiei, precizari despre detasarea in scoli, salarizarea profesorilor, masterul didactic si planurile cadru
Sursa citata vehiculeaza ca profesoarei espective i s-ar fi dat ore ca sa se acopere norma. „Necesitatea acoperirii normei de 18 ore pe saptamana a facut ca profesoara de romana din localitatea Susani sa mai predea si fizica si chimia. Si alte discipline raman adesea predate de un singur profesor „bun la toate” dar, care de cele mai multe ori, nu are calificare la nici una dintre ele”, scrie Vocea Valcii.
Potrivit conducerii ISJ Valcea acest fapt s-a produs din cauza salariilor mici si a cheltuielilor pe naveta, majoritatea profesorilor refuzand ofertele.
„Persoana respectivă doreşte să lucreze şi în calitate de profesor necalificat numai de dragul de a lucra pentru că situaţia la limba şi literatura Română de la nivelul judeţului Vâlcea este mai delicată. De exemplu, anul acesta au participat în jur de 60 de candidaţi la examenul de titularizare, unde nu a fost nici un post de specialitate. În consecinţă, foarte mulţi candidaţi au obţinut medii foarte mari, peste 8, şi nu au reuşit să găsească post de specialitate. Au preferat să obţină, în şedinţă publică, aşa cum precizează metodologia în vigoare, ore ca şi profesori necalificaţi.” a declarat Isabella Ionita, purtator de cuvant ISJ Valcea, citata de Vocea Valcii.