0.1 C
România
28 noiembrie 2021
Ministerul Educatiei
Examene

Ministerul Educatiei va inchide trei universitati din Bucuresti, Timisoara si Brasov. Doua universitati nu au obtinut calificativul ARACIS

Ministerul Educatiei Nationale vrea sa desfiinteze trei universitati private din Bucuresti, Timisoara si Brasov, proiectele de lege in acest sens fiind puse in dezbatere publica. Este vorba despre Universitatea „Mihai Eminescu” din Timisoara, Universitatea Financiar Bancara din Bucuresti si Universitatea „George Baritiu” din Brasov, primele doua neavand calificativ favorabil de la ARACIS.

Universitatea „Mihai Eminescu” din Timisoara si Universitatea Financiar Bancara din Bucuresti au primit calificativul „lipsa de incredere” din partea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) in 2013 si, respectiv, 2014, pentru nerespectarea standardelor de calitate, in timp ce la Universitatea „George Baritiu” din Brasov nu mai functioneaza nicio specializare si niciun program de studii universitare.

Universitatea „Mihai Eminescu” din Timisoara a fost infiintata in 2005, avand in componenta Facultatea de Management Turistic, Hotelier si Comercial, cu specializarea Economia comertului, turismului si serviciilor, cu predarea in limba romana. Potrivit expunerii de motive a proiectului, Universitatea a fost sub monitorizarea speciala a Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) in perioada septembrie 2013 – martie 2014, iar raportul de evaluare a concluzionat lipsa cadrelor didactice si activitatea necorespunzatoare a secretariatului.

”Acoperirea cu cadre didactice titulare este deficitara, gradul total de ocupare este de 32% la nivel de universitate. Pe cele 22 de posturi normate sunt 7 cadre didactice titulare: 1 conferentiar, 5 lectori si un asistent. Sunt cadre didactice care esfasoara activitati la 6, 7 sau chiar 9 discipline,sustinand activitati didactice pentru care nu au competente. Activitatea organizatorica si de secretariat a universitatii este necorespunzatoare la majoritatea capitolelor”, se arata in expunerea de motive a proiectului, potrivit News.ro. In perioada 17-19 octombrie 2012, a avut loc evaluarea externa a calitatii academice din Universitatea ”Mihai Eminescu” din Timisoara, iar in sedinta de aprilie 2013, Consiliul ARACIS, a avizat acordarea calificativului „lipsa de incredere”. MEN precizeaza ca, pana in 2014, ARACIS nu a primit nicio solicitare din partea Universitatii pentru schimbarea calificativului.

„In raport cu cele constatate in urma verificarilor efectuate, in cadrul Universitatii ”Mihai Eminescu” din Timisoara nu se poate desfasura un proces de invatamant superior de calitate, care sa asigure studentilor o pregatire socio – profesionala temeinica”, mai spune ministerul.

Universitatea ”Mihai Eminescu” din Timisoara a intrat, in 2014, in lichidare cu toate programele / specializarile de studii de invatamant universitar, astfel ca in anul universitar 2017-2018 nu mai functioneaza nici o specializare /program de studii universitare, la nici un an de studii, la nici o forma de invatamant, la nicio locatie din tara sau strainatate.

„Prin urmare Universitatea ”Mihai Eminescu” din Timisoara se desfiinteaza ca institutie de invatamant superior, persoana juridica de drept privat si de utilitate publica, parte a sistemului national de invatamant”, se arata in proiect.

Studentii care nu si-au finalizat studiile pot fi inmatriculati la alte universitati autorizate provizoriu sau acreditate care au specializari din acelasi domeniu de licenta. De asemenea, arhiva universitatii va fi pastrata la Arhivele Nationale ale Romaniei, Directia Judeteana Timis a Arhivelor Nationale.

In ceea ce priveste Universitatea Financiar Bancara din Bucuresti, ea a fost infiintata in 2009 si are in componenta Facultatea de Management Financiar, cu specializarea Finante si Banci. In perioada septembrie 2013 – martie 2014, Universitatea a fost sub monitorizare speciala, care a vizat asigurarea respectarii standardelor legale de calitate specifice invatamantului superior, privind intreaga activitate didactica, de cercetare stiintifica, financiara, administrativa, de finalizare a studiilor si de eliberare a actelor de studii. Din raportul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) a rezultat ca universitatea nu a elaborat un plan de masuri pentru solutionarea observatiilor ARACIS, care au vizat nerespectarea standardelor de calitate si acordarea calificativului „Neincredere”.

„In conformitate cu art.17 din OUG nr.75/2011, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, a informat Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice referitor la aplicarea prevederilor legale, in vederea initierii unei hotarari a Guvernului in vederea intrarii in lichidare”, explica ministerul, precizand ca specializarile/programele de studii universitare de licenta din structura institutiei de invatamant superior au intrat in lichidare incepand cu anul universitar 2014 – 2015, astfel incat in anul universitar 2017 – 2018 nu mai functioneaza nicio specializare.

Cea de-a treia universitate pe care ministerul vrea sa o desfiinteze este Universitatea ”George Baritiu” din Brasov.

Confrom proiectului, universitatea a fost infiintata in 2002, cu doua facultati: Facultatea de Drept, specializarea Drept, cu predare in limba romana si Facultatea de Stiinte Economice, specializarea Economia comertului, turismului si serviciilor, cu predare in limba romana. Anul trecut, conducerea Universitatii a comunicat ministerului decizia Asociatiei „Societate Ateneul Roman”, filiala Brasov, de a desfiinta institutia.

„Avand in vedere prevederile legale in vigoare cu privire la desfiintarea unei institutii de invatamant superior acreditate si infiintate prin lege, incepand cu anul universitar 2016-2017, prin H.G. 376/2016, Universitatea „George Baritiu” din Brasov a intrat in lichidare cu toate programele / specializarile de studii de invatamant universitar. Astfel in anul universitar 2017-2018 nu mai functioneaza nici o specializare /program de studii universitare, la nici un an de studii, la nici o forma de invatamant, la nici o locatie din tara sau strainatate”, spune ministerul, adaugand ca, studentii si absolventii fara diploma care au fost inmatriculati la specializari/programe de studii universitare din cadrul Universitatii ”George Baritiu” din Brasov, au dreptul sa finalizeze studiile conform prevederilor art.361, alin.(5) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Stiri pe aceeasi tema

Ministrul desemnat al Educatiei: 17 discipline si 34 de ore pe saptamana e prea mult. Implementarea normelor europene e o solutie

Ioana Badulescu

NOUA LEGE A EDUCATIEI 2015: Ce se intampla cu examenul de Bacalaureat si cu clasa pregatitoare

Cristiana Petrariu Bota

Scoala Americana din Bucuresti face inscrieri la programul de burse in anul scolar 2015-2016

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult