-5.9 C
România
23 ianuarie 2022
ANAF
Economie

Ministerul Finantelor a elaborat procedura anulararii unor restante pentru contribuabili, cererile pot fi depuse pana la 16 decembrie 2019

Ministerul Finantelor Publice a elaborat procedura anulararii restantelor accesorii aferente obligatiilor bugetare si a stabilit si termenul pana la care contribuabilii care vor sa beneficieze de acestea trebuie sa depuna cererile. 

Ministerul Finantelor Publice a elaborat procedura pentru anularea restantelor accesorii aferente obligatiilor bugetare datorate la 31 decembrie 2018. Astfel contribuabilii vor putea solicita facilitatile fiscale reglementate in Capitolul II din Ordonanta Guvernului nr. 6/2019 pana la 16 decembrie 2019. Notificarea privind intentia de accesare a facilitatii fiscale si cererea de acordare a facilitatii fiscale se pot depune inclusiv prin aplicatia online ”Spatiul privat virtual”.

Pot solicita anularea accesoriilor persoanele juridice care, la 31 decembrie 2018 inclusiv, au obligatii bugetare principale restante administrate de ANAF mai mici de un milion lei. Beneficiaza de aceste facilitati fiscale persoanele fizice sau entitatile fara personalitate juridica, unitatile administrativ-teritoriale sau subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti ori institutiile publice, indiferent de cuantumul obligatiilor bugetare principale restante administrate de ANAF inregistrat la 31 decembrie 2018 inclusiv. In aceasta categorie sunt inclusi si debitorii declarati insolvabili, persoanele carora li s-a stabilit raspunderea solidara potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala sau raspunderea potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, ori potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, pentru obligatiile bugetare aferente perioadei anterioare datei de 31 decembrie 2018 inclusiv, indiferent de data emiterii deciziei de atragere a raspunderii sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de atragere a raspunderii.

De asemenea, sunt inclusi debitorii aflati in procedura insolventei, ori aflati in dizolvare, debitorii care la 31 decembrie 2018 inclusiv, inregistreaza doar obligatii de plata accesorii nestinse aferente obligatiilor bugetare principale stinse pana la aceasta data, iar accesoriile nu au fost stinse pana la 8 august 2019 si debitorii carora li s-au comunicat decizii de impunere aferente unor obligatii bugetare principale scadente pana la 31 decembrie 2018 inclusiv, ca urmare a unei inspectii fiscale in derulare la data de 8 august 2019, indiferent de cuantumul obligatiilor bugetare principale si de data comunicarii deciziei de impunere.

ANAF emite decizia de amanare la plata a accesoriilor si decizia de anulare a acestora pentru obligatiile bugetare pe care le administreza daca sunt indeplinite conditiile prevazute. Similar, daca prin hotarare a consiliilor locale se stabileste acordarea acestor facilitati fiscale, precum si procedura aplicabila, directiile de impozite si taxe locale din cadrul primariilor emit decizii de amanare la plata a accesoriilor si de anulare a acestora pentru obligatiile bugetare pe care le administreza, daca sunt indeplinite conditiile legale.

Proiectul de ordin de ministru este publicat pe site-ul Ministerul Finantelor Publice la rubrica Transparenta decizionala.

Stiri pe aceeasi tema

Restructurari la CNADNR, CFR si Metrorex, anuntate de Ministerul Transporturilor

Cristiana Petrariu Bota

Salariu minim de 1.450 de lei si salariu mediu de 3.100 de lei din 2017?

Cristiana Petrariu Bota

Un milion de romani vor trebui sa redepuna declaratia unica la ANAF

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult