Regulamentul de sporuri in sanatate si asistenta sociala, adoptat de Guvern. Se aplica un spor mai mare pentru cei care lucreaza in conditii foarte periculoase
Economie

Ministerul Finantelor: De la 1 ianuarie 2018, contributiile sociale obligatorii vor fi datorate de angajat

Ministerul Finantelor a anuntat joi ca incepand cu data de 1 ianuarie 2018 contriburtiile sociale obligatorii vor fi datorate de angajat insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni angajatorului.

Aceasta masura face parte dintr-un pachet mai amplu de masuri ce vizeaza contributiile sociale obligatorii si care face parte din programul de guvernare 2017-2020. Conform Ministerului Finantelor, nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa fie mai mic cu 4,25 puncte procentuale, diminuandu-se de la 39,25% la 35%.

O alta masura economica importanta care urmeaza sa fie luata in perioada urmatoare este reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

„Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului”, se arata in comunicat.

Astfel, sumele reprezentand CAS si CASS, care in prezent sunt datorate de angajator in nume propriu, vor fi preluate de catre angajat. Aceasta masura va asigura angajatului cresterea punctajului luat in calcul la stabilirea pensiei si implicit o pensie mai mare, potrivit Ministerului Finantelor.

„Masurile nu vor implica cresterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodata, avand in vedere si scaderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”, se arata in comunicat.

Premierul Mihai Tudose a declarat recent ca CAS si CASS „vor ramane pe modelul actual”, adica vor fi platite de angajator, el raspunzand enervat jurnalistilor care l-au intrebat despre faptul ca acestea ar putea fi achitate de catre fiecare angajat: „Eu nu stiu de unde tot scoateti lucrul acesta”.

Joi, Tudose le-a transmis reprezentantilor sindicatelor si patronatelor ca Executivul este deschis la dialog si consultare publica pe tema noilor masuri ce vor fi implementate in justitiei, in fiscalitate, in legislatia salarizarii si a pensiilor, pentru a se ajunge la cele mai bune solutii.

Articole asemănătoare

Salonul Auto de la Geneva a fost anulat din cauza epidemiei de coronavirus

Lucy Ionesco

Estimarea de crestere economica pentru 2018, ridicata de la 5,5% la 6,1%

Ioana Badulescu

ANAF, schimbari in transmiterea de certificate de atestare fiscala si adeverinte de venit

Delia Ion