17.5 C
România
19 septembrie 2021
Ministerul Finantelor: Firmele care au obligatii fiscale neachitate ulterior declararii starii de urgenta vor putea solicita esalonarea la plata
Economie

Ministerul Finantelor: Firmele care au obligatii fiscale neachitate ulterior declararii starii de urgenta vor putea solicita esalonarea la plata

Firmele care au obligatii fiscale neachitate ulterior declararii starii de urgenta (COVID-19) vor putea solicita esalonarea platii acestor sume pe o perioada de pana 12 luni, fara garantii si cu un calendar de rambursare propriu, precizeaza Ministerul Finantelor publice intr-un comunicat de presa. 

Ministerul Finantelor Publice a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta prin care se reglementeaza esalonarea la plata, in forma simplificata, a obligatiilor bugetare neachitate in urma crizei COVID-19. Facilitatea se acorda pe o perioada de 12 luni, pentru obligatiile bugetare acumulate de la data intrarii in starea de urgenta (16 martie), cu conditia ca debitorii sa nu fi inregistrat obligatii fiscale restante dinainte de starea de urgenta.

Esalonarea se va acorda in termen de cel mult 5 zile, pe baza unei cereri la care se anexeaza propunerea de grafic, fara a fi necesara constituirea de garantii.

“Principala preocupare a Guvernului, dupa sanatatea populatiei, o reprezinta repornirea economiei si evitarea unei recesiuni prelungite, asa cum s-a intamplat in 2008. De aceea preferam sa ne imprumutam temporar mai mult la bugetul de stat si sa sprijinim mediul de afaceri prin mentinerea lichiditatilor financiare si sustinerea activitatii. Toate statele lumii isi sustin astazi economiile nationale, constientizand ca urmeaza o perioada de redefinire a business-ului si repozitionare a multinationalelor la nivel mondial”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

Cererile de esalonare vor putea fi depuse pana la data de 15 decembrie, inclusiv, pentru toate obligatiile bugetare acumulate incepand cu 16 martie pana la data depunerii cererii.

In cazul companiilor care fac sau vor face obiectul unui control fiscal, eventuale sume suplimentare de plata vor intra, de asemenea, in calendarul de esalonare. Firmele care beneficiaza de esalonarea la plata a debitelor bugetare restante vor avea obligatia sa achite la zi toate taxele si impozitele care se vor naste si datora dupa primirea esalonarii.

Procedura simplificata va presupune depunerea unei cereri, cu un grafic de esalonare anexat, cu rate egale sau inegale, in functie de cum apreciaza fiecare contribuabil in parte.

O cerinta pentru firmele care vor primi esalonarea pentru 12 luni este sa nu se regaseasca in vreuna dintre procedurile de insolventa.

Aceasta forma de facilitate este una simplificata, venita in sprijinul mediului de afaceri pentru mentinerea lichiditatilor in diverse piete afectate de criza COVID-19, precum si pentru conformarea la plata a obligatiilor pe care le datoreaza.

Stiri pe aceeasi tema

Dacia va produce o masina de 5.000 de euro

Bogdan

Actiunile Digi Communication au inregistrat scaderi de pret pentru a doua zi consecutiva

Delia Ion

MODIFICARI CODUL FISCAL: Ce produse de ieftinesc odata cu reducerea TVA, de la 1 iunie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult