Ministerul Fondurilor Europene
Politica

Ministerul Fondurilor Europene a lansat saptamana aceasta consultarile publice pentru noua perioada de programare 2021-2027

Ministerul Fondurilor Europene a lansat saptamana aceasta consultarile publice pentru noua perioada de programare 2021-2027. Timp de 2 saptamani vor fi integrate recomandarile reprezentantilor institutiilor partenere, ONG-urilor si mediului de afaceri pentru conturarea viitorului exercitiu financiar in valoare de 31 miliarde de euro care se va desfasura in jurul a 9 Programe Operationale.

Ministerul Fondurilor Europene a invitat peste 1.100 de participanti la consultarile publice transparente in urma carora se decide alocarea celor 31 de miliarde de euro pentru dezvoltarea Romaniei in 2021-2027.

In cadrul pregatirii celei de-a treia perioade de programare de cand Romania este membra a Uniunii Europene, si anume pentru exercitiul financiar 2021-2027, Ministerul Fondurilor Europene a demarat astazi o ampla serie de consultari publice transparente.

Dezbaterile, cu participare atat online cat si fizica la sediul Ministerului, vin in completarea celor sapte runde de negocieri informale purtate anterior cu Comisia Europeana ce au acoperit intreg spectrul de la logica interventiei, pana la axele prioritare propuse in cadrul fiecarui Program Operational.

Astfel, opt viitoare Programe Operationale si Acordul de Parteneriat care vor contura dezvoltarea Romaniei cu ajutorul finantarilor europene sunt prezentate si analizate alaturi de peste 1.100 de reprezentanti invitati sa reprezinte societatea civila, patronatele, sindicatele si institutiile publice. La finalul celor doua saptamani de dezbateri se va contura forma ce reflecta nevoile reale ale cetatenilor si ale economiei.

„In viitoarea perioada de programare Romania are la dispozitie 31 de miliarde euro impartite in 4 instrumente: Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul de Coeziune si Fondul pentru Tranzitie Justa, carora li se adauga si bugetul pentru Programul National de Relansare si Rezilienta”, a explicat Adrian Mariciuc, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene. „Aceste resurse de dezvoltare nationala vor fi investite in 2021-2027 pentru dezvoltarea infrastructurii de transport si de apa, pentru diminuarea decalajelor inter-regionale, pentru digitalizarea economiei si pentru incurajarea antreprenoriatului tinerilor si al celor din mediul rural.”

Alocarea celor 31 de miliarde de euro din viitoarea perioada de programare este impartita astfel

– 19 miliarde de euro (55% din buget) provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), fiind dedicate in special digitalizarii, dezvoltarii durabile, incluziunii sociale ori sanatatii;
– 6,07 miliarde (26%) reprezinta Fondul Social European (FSE+), prin care vor fi sprijinite incluziunea sociala, sanatatea, educatia si ocuparea fortei de munca.
– 4,49 miliarde de euro (14% din buget) provin din Fondul de Coeziune si sunt alocati pentru a dezvolta domeniul transportului si va sprijini dezvoltarea durabila;
– 1,76 miliarde euro (5%) vor fi alocati pentru Fondul European Tranzitie Justa pentru a sprijini diversificarea economica a celor mai afectate regiuni.

Romania va beneficia in 2021-2027 de noua Programe Operationale:

Programul Operational Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare 2021-2027: 2,143 miliarde euro
Programul Operational Dezvoltare Durabila 2021-2027: 4,615 miliarde euro;
Programul Operational Transport 2021-2027: 8,3 miliarde euro;
Programul Operational Educatie si Ocupare 2021-2027: 7,722 miliarde euro;
Programul Operational Incluziune si Demnitate Sociala 2021-2027: 2,594 miliarde euro;
Programul Operational Sanatate 2021-2027: 4,73 miliarde euro;
Programele Operationale Regionale 2021-2027;
Programul Operational Asistenta Tehnica 2021-2027: 597 milioane euro;
Programul Operational Tranzitie Justa 2021-2027: 1,76 miliarde euro.
Calendarul dezbaterilor:

Spre deosebire de primele doua perioade de consultari publice din 2006 si 2013 parcurse de Romania, Ministerul Fondurilor Europene va prezenta in mod transparent, la sfarsitul fiecarei zile de dezbateri, concluziile si principalele idei propuse de participanti pentru constructia Programelor Operationale.

Programul Operational Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare 18.09 / 11:00
Programul Operational Transport 18.08 / 14:00
Programe Operationale Regionale 19.08 / 11:00
Programul Operational Educatie si Ocupare 19.08 / 14:00
Programul Operational Incluziune si Demnitate Sociala 20.08 / 14:00
Programul Operational Sanatate 21.08 / 10:00
Acordul de Parteneriat 26.08 / 10:00
Programul Operational Dezvoltare Durabila 27.08 / 11:00
Programul Operational Tranzitie Justa 27.08 / 14:00

Concluziile primelor doua consultari publice organizate de Ministerul Fondurilor Europene marti, 18 august 2020:

La prima dezbatere din seria celor 9 propuse de Ministerul Fondurilor Europene, pe tema Programului Operational Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare 2021-2027 (POCIDIF) au raspuns invitatiei peste 80 de participanti.

Programul, cu o alocare de 1,9 miliarde euro (FEDR 1,615 miliarde euro, 85% si Bugetul de Stat 285 miliarde euro, 15%), are in vedere dezvoltarea capacitatii de cercetare la nivelul tarii si adoptarea tehnologiilor avansate, fructificarea avantajelor digitalizarii in beneficiul cetatenilor, al companiilor si al autoritatilor locale si centrale, dar si dezvoltarea competentelor pentru specializare inteligenta.

Cele zece axe prioritare care pun accentul pe digitalizare, pe sustinerea IMM-urilor si pe cercetare-inovare astfel incat tehnologia creata sa poata fi transferata in viata reala, se adreseaza institutelor nationale CDI, universitatilor, intreprinderilor mari si IMM-urilor, Ministerului Cercetarii si Educatiei (MEC), Ministerului Culturii (MC), ANAF, CNPP, CERT, dar si altor autoritati publice centrale. Grupurile tinta vizeaza organizatiile de cercetare, mediul de afaceri, studentii, angajati din sistemul public si privat, precum si angajati ai MEC si MC.

Cea de-a doua intalnire de marti, referitoare la Programul Operational Transport (POT), a analizat alocarea fondurilor europene in vederea consolidarii retelelor primare de transport, imbunatatirii conectivitatii si accesibilitatii, mobilitatii urbane si imbunatatirii conditiilor de circulatie.

POT va avea o alocare de 8,3 miliarde euro, dintre care 2,3 miliarde euro vor fi finantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala, 2,5 miliarde euro din Fondul de Coeziune si 3,4 de la Bugetul de Stat.

Cu noua axe prioritare, viitoarele investitii vizeaza consolidarea si extinderea infrastructurii de transport rutier, imbunatatirea conectivitatii prin dezvoltarea infrastructurii rutiere pentru accesibilitate teritoriala, dezvoltarea retelei de cale ferata, cresterea serviciilor de transport pe cale ferata, investitii in infrastructura de metrou, imbunatatirea mobilitatii urbane si dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, modernizarea infrastructurii portuare, precum si cresterea gradului de securitate pe reteaua rutiera.

La intalnire au participat secretarul de stat MFE Adrian Mariciuc, reprezentanti ai MFE, ai Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, dar si ai ONG-urilor sau asociatiilor din domeniul transporturilor si mediului.

Cele 9 propuneri de Programe Operationale si Acordul de Parteneriat pentru perioada 2021-2027 pot fi consultate aici: http://mfe.gov.ro/minister/perioade-de-programare/perioada-2021-2027/

Stiri pe aceeasi tema

Noua grila de salarizare va aduce putine cresteri de salarii. Va urma o batalie intre sectorul privat si sectorul de stat, sustine deputatul Ionel Palar

Ioana Badulescu

NOUL GUVERN PONTA 4 are 22 de membri si un vicepremier. Ministerele au fost impartite intre PSD, PC, UNPR si PLR

Cristiana Petrariu Bota

Andreea Pastarnac, propusa ministru pentru Romanii de Pretutindeni. Biografie

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult