Ministrul Justitiei Tudorel Toader
Breaking News

Ministerul Justitiei a trimis propunerile de modificare a Codului de Procedura Penala la Comisia speciala pentru Legile Justitiei

Ministerul Justitiei a trimis, miercuri, propunerile de modificare a Codului de Procedura Penala la Comisia speciala pentru Legile Justitiei. Potrivit secretarului de stat din MJ, Mariana Mot, se propune ca sintagmele „banuiala” si „suspiciune rezonabila” din Codul de Procedura Penala sa fie inlocuite cu „probe sau indicii temeinice”.

„Am acordul de a prezenta un set de propuneri, constatand existenta unor neclaritati in Legea 135/2010 privind Codul de procedura Penala. MJ apreciaza ca este necesara o unitate terminologica. Se utilizeaza atat ‘banuiala’ cat si ‘suspiciune rezonabila’ si, pentru a asigura un caracter accesibil, previzibil, propunem inlocuirea cu ‘probe sau indicii temeinice’. MJ propune ca la fiecare articol din Codul de procedura Penala sa se faca o reformulare a acestora, iar acolo unde sunt expresiile sa propunem alta forma a textului”, a spus Mariana Mot.

Pozitia MJ a fost criticata de reprezentantii Opozitiei, membri ai Comisiei pentru Legile Justitiei.

„Asta este toata pozitia MJ? E total insuficient. Ieri am inteles de la domnul ministru ca vine cu o propunere. Aceasta propunere excede Directivei (privind prezumtia de nevinovatie – n.red.), nu satisface nevoia parchetelor de a lupta cu infractionalitatea. Acum MJ da o tema de casa, sa ne apucam sa inlocuim 2 sintagme, pare lupta complicata, nu cred ca e o abordare serioasa. Nu exista texte alternative pe Directiva”, a spus deputatul PNL Catalin Predoiu.

„Este o dovada de noncombat din partea ministrului Tudorel Toader”, a subliniat si deputatul PNL Ioan Cusa.

Pe de alta parte, deputatul USR Stelian Ion a precizat ca ministrul Tudorel Toader nu are, de fapt, cu ce propunere sa vina in fata Comisiei pentru a transpune Directiva.

Presedintele Comisiei, Florin Iordache, a suspendat sedinta Comisiei pana la ora 14.00 pentru ca toti membrii sa poata avea acces la documentul transmis de MJ, iar discutia sa fie reluata in cunostinta de cauza.

Stiri pe aceeasi tema

Presedintele Parlamentului European: Kovesi est propunerea PE pentru sefia Parchetului European

Cristiana Petrariu Bota

Platile cu cardul la magazin sau pe internet se schimba. Care sunt noile reguli valabile in toata Europa incepand de sambata

Cristiana Petrariu Bota

Elena Udrea, pe Facebook: Laura Codruta Kovesi conduce ancheta in dosarul Gala Bute

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult