9.1 C
România
27 noiembrie 2021
Ministerul Muncii confirma ca unele salarii vor scadea cu procente cuprinse intre 10 si 40%...
Breaking News

Ministerul Muncii anunta noi masuri pentru cei care s-au pensionat, dar care au si salariu de la stat

Ministerul Muncii planuieste sa aplice noi masuri pentru cei care s-au pensionat, dar care incaseaza si salariu de la stat. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, la Antena 3, ca se gandeste la masuri privind blocarea cumulului pensiei cu salariul, pe care il considera incorect.

Potrivit ministrului Muncii, persoanele care s-au pensionat trebuie sa se bucure de pensie, iar daca isi mai doresc un job sa se reorienteze, eventual, catre mediul privat.

Lia Olguta Vasilescu a tinut sa puncteze ca este incorect principiul de a incasa si pensie si salariu si a anuntat schimbari in aceasta zona.

„Lucrul acesta va trebui sa se incheie: sa cumulezi salariul de la stat cu pensia de la stat. Pentru ca, este clar, e un principiu incorect. Te-ai pensionat, la revedere! Poti sa te duci in privat, eventual. Cu siguranta, vom lucra si la aceasta decizie”, a declarat ministrul Muncii.

De precizat ca actualul premier, Mihai Tudose, a figurat în 2014 printre cei 16 parlamentari care au inițiat legea 134 care a eliminat restricțiile privind cumulul pensiei și salariului. Argumentele celor 16 erau: lipsa impactului bugetar, dificultatea înlocuirii specialiștilor pensionați dar și încălcarea dreptului constituțional la muncă.

Legea din 2009 punea anumite condiții privind cumulul pensiilor și salariilor.

”Beneficiarii dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor (…) pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depășește nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, spunea legea 329 la alin.1 al art.17.

Mai precis, până atunci cumulul era permis doar dacă pensia primită era mai mică de salariul mediu brut folosit la alcătuirea bugetului. Aplicată, legea în zilele noastre ar fi interzis ca oricine are o pensie mai mare de 3.131 lei să încaseze salariu de la stat. Marea parte a celor care în zilele acestea au ieșit la pensie și s-au reangajat au pensii mai mari de 3.131 lei.

Iti recomandam si: OUG privind pensiile speciale a fost adoptata de Guvern. Pensiile de serviciu nu se mai majoreaza prin raportare la cresterile salariale, ci in functie de coeficientul de inflatie

MApN anunta ca pensiile militare nu vor scadea, iar varsta de pensionare nu se va modifica 

 

Stiri pe aceeasi tema

Anul Nou 2020, intampinat cu focuri de artificii spectaculoase in Noua Zeelanda, Australia si Orientul Indepartat

Cristiana Petrariu Bota

Oficialii CE nu s-au pretat la declaratii de presa comune cu premierul Dancila, dar au transmis o nota oficiala prin care i-au cerut sa actioneze in favoarea revenirii la un discurs politic normal in tara

Ioana Badulescu

Mii de oameni au stat la coada toata noaptea pentru a-si lua ramas bun de la Regele Mihai

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult