-6.8 C
România
23 ianuarie 2022
Ministerul Sanatatii
Social

Ministerul Sanatatii a schimbat Ordinul 50, astfel incat pacientii romani vor ajunge mai usor la tratamente in spitalele din strainatate

Vesti bune pentru pacientii cu boli grave care nu pot fi tratati de sistemul sanitar roman. Acestia nu vor mai fi nevoiti sa astepte luni de zile pentru ca dosarul sa fie studiat de comisia de specialitate si vor putea alege o clinica mai scumpa, daca sunt dispusi sa plateasca diferenta de pret pentru tratament pentru a putea ajunge la spitalele din straintatate. Ministerul Sanatatii a schimbat Ordinul 50, astfel incat pacientii romani vor ajunge mai usor la tratamente in spitalele din strainatate.

”Singura sansa pe care o aveti este sa va tratati afara″. Multi bolnavi au auzit aceste vorbe de la medici, apoi s-au lovit de birocratie: intocmirea dosarului pentru a pleca in strainatate poate dura luni intregi, timp pe care nu il au. Din aceasta cauza, Ministrul Sanatatii a schimbat Ordinul 50.

Un pas important este ca pacientii nu vor mai avea nevoie de 3 oferte de la clinicile din strainatate ca pana acum, ci va fi suficienta una singura. Mai mult, daca in timpul internarii apar complicatii, bolnavul va fi tratat si pentru acestea urmand ca statul roman sa deconteze costurile dupa externare.

Daca sunt mai multe variante, statul plateste doar pentru spitalul care are tariful cel mai mic. Pacientul suporta diferenta, daca vrea la o clinica mai scumpa.

In plus, atunci cand comisia teritoriala din zona lor nu functioneaza, bolnavii nu trebuie sa mai astepte, ci vor fi evaluati de alta comisie.

Sorina Pintea, ministrul Sanatatii: ″Pacientii care mergeau la controale in tarile in care au fost transplantati vor putea sa faca acest lucru si de acum inainte… Ordinul nu a mai fost modificat din 2004, era nevoie de schimbari.″⁣

Ordinul 50 se refera la interventii chirurgicale sau la tratamente care nu se pot face la noi in tara, iar proiectul modificat a fost trimis spre publicare in Monitorul Oficial.

Exista insa posibilitatea ca bolnavii sa se trateze in strainatate si daca statul nu ii poate ingriji in timp util. In aceasta situatie, ei trebuie sa ceara formularul E112 de la medic.

Stiri pe aceeasi tema

REZULTATE LOTO 27 APRILIE 2014: REPORTURI LA 6 DIN 49, JOKER SI 5 DIN 40

Bogdan

1 DECEMBRIE 2015: Parada militara de Ziua Nationala la Bucuresti. Restrictii in trafic

Cristiana Petrariu Bota

Radu Mazare a fost eliberat si plasat sub control judiciar

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult