Ministrul Sanatatii: Plafonul sporurilor ramane la 30%. E inadmisibil ca un spital, in ultimele 5 luni, sa nu faca contract cu CNAS
Social

Ministerul Sanatatii lucreaza la standardizarea procedurilor operationale in spitalele de psihiatrie

Ministerul Sanatatii lucreaza la strategia si la planul de masuri in domeniul sanatatii mintale, dar si la standardizarea procedurilor operationale in spitalele de psihiatrie, a informat, joi, ministrul Sorina Pintea, in mesajul transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Mintale.  

„Este timpul de a vorbi deschis despre sanatatea mintala, este timpul sa crestem gradul de constientizare si educare, la nivel national, in privinta acestui domeniu. Anul acesta, au existat mai multe evenimente nefericite care au tras un semnal de alarma cu privire la sanatatea mintala. Sunt multe de facut in acest domeniu. (…) Lucram si la standardizarea procedurilor operationale in spitalele de psihiatrie. Am stabilit intalniri intre specialisti din comisia de specialitate a MS, reprezentanti ONG-uri, medici pentru a gasi cele mai bune solutii pentru modificarea Legii Sanatatii Mintale si a programelor de tratament”, a afirmat Pintea.

Ea a precizat ca sustine propunerea facuta de specialisti care vizeaza infiintarea unui grup de lucru interministerial, alcatuit din reprezentanti ai mai multor ministere si institutii publice care sa elaboreze strategia si planul de masuri care sa identifice solutiile necesare acestui domeniu.

„Astept concluziile discutiilor dintre profesionisti si societatea civila si voi lua imediat masurile necesare care se impun. Cazul bolnavului cu afectiuni psihice necesita o abordare multidisciplinara. Deseori aceste cazuri, in special cele cronice, exced sfera medicala si devin cazuri sociale. De aceea, sustin prima propunere facuta de specialisti care vizeaza infiintarea unui grup de lucru interministerial, alcatuit din reprezentanti ai mai multor ministere si institutii publice, cu putere de decizie, ca, de exemplu, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, cel de Interne sau Ministerul Afacerilor Externe – CEDO, care sa elaboreze strategia si planul de masuri care sa identifice toate solutiile necesare domeniului”, a aratat demnitarul.

Potrivit ministrului, este nevoie de formarea continua a personalului care lucreaza in sectiile de psihiatrie, dar si de constientizarea populatiei, deoarece „exista inca fenomenul de stigma” pentru acesti pacienti.

„Anul acesta am finalizat controlul in toate unitatile sanitare care ne arata exact unde suntem si ce avem de facut pentru imbunatatirea serviciilor medicale si a ingrijirii de care au nevoie acesti bolnavi. Pentru prima oara vom deschide linii de finantare si atragerea de fonduri europene si in domeniul psihiatriei, specialitate care nu a beneficiat de astfel de facilitati pana in prezent”, a completat Pintea.

Stiri pe aceeasi tema

Noaptea Muzeelor ofera un program divers publicului. Mesajul lui Iohannis

Cristiana Petrariu Bota

Anunt privind Legea pensiilor si varsta de pensionare facut de presedintele Camerei Deputatilor

Ioana Badulescu

Noua lege a educatiei va fi gata pana la sfarsitul anului 2015

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult