medici in spitale
Breaking News Social

Ministerul Sanatatii va evalua toate spitalele private. Sanctiunile pot ajunge pana la retragerea autorizatiei de functionare

Ministerul Sanatatii va evalua toate spitalele private din Romania, iar cele care nu respecta regulile vor fi sanctionate inclusiv cu retragerea autorizatiei de functionare. Precizarea a fost facuta de ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, intr-o interventie la RFI. Dealtfel, Sorina Pintea a criticat in mai multe randuri sistemul medical privat, pentru ca in multe unitati nu s-ar respecta regulile.

Aflata in vizita la Sibiu, Sorina Pintea a precizat ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Sibiu nu va putea fi reabilitat integral si anunta ca se va baza, in acest context, pe colaborarea cu unitati medicale private. Ministrul Sanatatii a tinut sa atraga atentia ca Sibiul nu este in acest moment un oras pregatit sa organizeze Summit-ul European din 2019, cu referire la starea spitalelor publice din oras.

In acest sens, ministrul Sanatatii anunta o evaluare a tuturor spitalelor private din Romania si posibile retrageri ale autorizatiilor de functionare.

„Nu suntem pregatiti sa primim oaspetii care vin la Summit. (…) Vom mai contribui la aparatura medicala”, a spus Sorina Pintea, aflata in vizita la Sibiu.

Ea a explicat ca, spre exemplu, daca un oaspete de la Summit-ul european va avea nevoie de o interventie cardiologica, atunci va fi internat la spitalul privat, Polisano, aflat in curtea spitalului public, doar pentru cardiologie interventionala.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a mai spus ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din oras nu va putea fi reabilitat integral, pana la Summit-ul din mai 2019. In prezent se lucreaza la modernizarea mai multor sectii, insa mai exista cladiri vechi de peste o suta de ani, cu saloane si spatii pentru tratament care nu sunt la standardele ce se impun.

Ministrul Sanatatii a amintit ca deja s-au alocat bani pentru dotarea cu aparatura, ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta sa faca fata eventualelor cazuri de imbolnaviri ale celor care vor participa la Summitul din 2019. Sorina Pintea spune ca este posibil sa se mai faca investitii in spitalul sibian pana in mai 2019 si ca Ministerul Sanatatii va mai aloca bani in acest sens.

Sorina Pintea, la RFI: Nu am spus ca nu este pregatit in totalitate. Am spus ca avem nevoie de ajutor. Sunt anumite patologii care nu sunt acoperite in totalitate de specialistii Spitalului Judetean si prin urmare, vom coopta si spitalele private existente in Sibiu, ceea ce mi se pare foarte logic. (…)

Rep: Cine face o monitorizare pe declaratii si pe stiri si nici macar nu trebuie sa treaca o perioada foarte lunga de timp, vede si o declaratie a dumneavoastra referitoare la spitalele private in general. Dumneavoastra ati dat un avertisment foarte dur pentru sistemul sanitar privat. „Sunt reguli pe care cineva acolo trebuie sa le respecte.”, spuneati. In egala masura, alaturand cele doua declaratii, iata ca mergeti si colaborati cu un spital privat.

S.P: Bineinteles, colaborez cu spitalele private care respecta regulile. Voi fi foarte dura cu spitalele private care au doar denunmirea de spital. Cred ca este o abordare corecta.

Rep: Aveti o evaluare referitoare la care spitale private respecta regulile si care nu pana la acest moment?

S.P: Nu, pentru ca nu este in fisa postului, a Ministerului Sanatatii, sa am aceasta evaluare, dar o voi face. Eu nu am aceasta evaluare la nivelul Ministerului Sanatatii. Ne vom face o evaluare proprie. Ar fi trebuit ca aceasta evaluare sa fie facuta de cei care sunt indreptatiti sa faca asta, de Directiile de Sanatate Publica, de Casele de asigurari de sanatate, care intra in contract cu aceste spitale. Sunt autoritati care sunt abilitate sa faca acest lucru. Pe de alta parte, trebuie sa asteptam rezultatele anumitor comisii de ancheta, sa spuna exact ce se intampla sau cum se intampla. Sunt lucruri pe care apoi le regretam. Am nevoie de o evaluare exacta. Colaborez cu spitalele care au grija de pacienti cu adevarat. Pentru ca aici, in Sibiu, vor fi mult mai multi oameni decat sunt in mod normal, categoric aleg sa colaborez si cu un spital privat. Nu imi pun problema sa nu o facem.

Rep: Criteriile dupa care vor fi analizate toate spitalele private sunt clare?

S.P: Sunt clare. Exista si sunt clare. Sunt acele criterii dupa care au fost evaluate si pana acum.

Rep: Cand va fi gata o astfel de evaluare la nivel national?

S.P: Va dura.

Rep: Si care ar putea fi repercusiunile?

S.P: Retragerea autorizatiei de functionare. Nu vi se pare corect?  (…)

Rep: In ce masura construirea unui spital ar atrage un investitor privat? In ce masura aceasta solutie a parteneriatului public-privat, realist vorbind, credeti ca ar putea fi aplicata in acest domeniu?

S.P: Nu vad de ce nu ar putea fi aplicata pentru ca a functionat si in alte tari. Aceste spitale vor fi spitale publice. Daca vor fi construite in parteneriat public-privat nu vor exista taxe suplimentare. Partea care va face investitia isi va recupera investitia din administrarea acestui spital, lucruri care se intampla si in acest moment. Spitalul este administrat.

Rep: Deocamdata vorbim pur la nivel teoretic sau aveti cunostinta de potentiali investitori privati care v-au dat deja semnalul ca ar putea intra in astfel de proiecte?

S.P: Da, am cunostinta de potentiali investitori care ar putea instra in astfel de proiecte.

Interventia integrala, pe site-ul RFI

Stiri pe aceeasi tema

Traian Basescu si Elena Udrea, intalnire in apartamentul din padurea Baneasa

Cristiana Petrariu Bota

Piedone si alti doi functionari din Primaria Sector 4, retinuti si prezentati pentru arestare preventiva

Cristiana Petrariu Bota

Medic cu grad de colonel de la Spitalul Militar din Bucuresti, prins in flagrant cand lua mita de la sotul unei paciente

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult