Vouchere pentru vacanta! Legea care ii obliga pe angajatori sa dea vouchere pentru concediu, adoptata de deputati
Turism

Ministerul Turismului vrea sa schimbe modul de acordare si valoarea voucherelor de vacanta

Ministerul Turismului a postat, recent, pe pagina online un proiect potrivit caruia ar urma sa se schimbe radical modul de acordare si valoarea voucherelor de vacanta. Potrivit documentului, vor fi introduse voucherele de vacanta ce pot fi utilizate exclusiv in perioadele aprilie-mai si octombrie-noiembrie, avand o valoare mai mare decat cea a voucherelor acordate pentru sezon.

Angajatii pot opta pentru o singura varianta de vouchere, iar firmele care vor accepta vouchere extra-sezon in alte perioade decat cele prevazute legal, vor fi sanctionate cu amenzi de peste 50.000 de lei si interzicerea pentru doi ani a acceptarii acestor vouchere.

Guvernul a luat decizia ca masura voucherelor de vacanta sa fie prelungita pana la data de 31 decembrie 2025, se arata in proiect.

„Avand in vedere ca s-a constatat in practica o aglomerare a unitatilor de cazare in sezon (in special in lunile iunie-august), pe de o parte, si un numar scazut de turisti in extrasezon, pe de alta parte, s-a decis incurajarea beneficiarilor sa opteze pentru o vacanta in extrasezon, prin acordarea unei valori mai ridicate in cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit, in conditiile legii, pentru un salariat, pentru voucherele de vacanta ce pot fi utilizate exclusiv in perioadele aprilie-mai si octombrie-noiembrie”, se arata in nota de fundamentare.

Voucherele de vacanta sunt bonuri de valoare emise in format electronic, reglementate exclusiv de prevederile prezentei ordonante de urgenta, fiind destinate exclusiv achizitionarii pachetelor de servicii turistice in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta.

Angajatii pot primi o singura categorie de vouchere de vacanta si nu pot schimba alegerea facuta
Proiectul de ordonanta introduce notiunea de „vouchere pentru extrasezon”.

Voucherele de vacanta pentru utilizare in extrasezon sunt bonuri de valoare emise in format electronic destinate exclusiv achizitionarii pachetelor de servicii turistice care sunt prestate in perioada aprilie-mai si octombrie-noiembrie.

Astfel, un angajat poate primi, anual, in perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2025, vouchere de vacanta, in cuantum de 1.450 lei sau vouchere de vacanta valabile pentru utilizarea in extrasezon, in cuantum de 2.080 de lei, in functie de optiune.

Angajatii pot primi in cursul unui an calendaristic o singura categorie de vouchere de vacanta, vouchere de vacanta cu utilizare pentru un an de zile sau vouchere de vacanta pentru utilizare in extrasezon, in functie de optiunea beneficiarului exprimata pana la data de 1 noiembrie a fiecarui an pentru anul urmator. Aceasta optiune nu poate fi schimbata in decursul anului.

Voucherele de vacanta vor fi emise doar pe suport electronic.

Voucherele de vacanta pentru extrasezon nu pot fi utilizate pentru achizitia online a pachetelor de servicii turistice, cu exceptia situatiei in care unitatea afiliata implementeaza procese si proceduri operationale pentru identificarea acestora in momentul efectuarii platii. In aceste cazuri, unitatea afiliata trebuie sa instiinteze unitatea emitenta sa configureze caracteristicile suportului electronic in sensul efectuarii de plati online.

LISTA completa a sanctiunilor care se vor aplica daca vor fi incalcate noile reguli privind voucherele de vacanta
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 7 puncte-amenda acceptarea de catre unitatea afiliata de vouchere de vacanta de la alte persoane decat titularul voucherului de vacanta.

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 14 puncte-amenda urmatoarele:

a) fapta unitatii afiliate de a da rest in bani la voucherul de vacanta;

b) comercializarea voucherelor de vacanta de catre angajati, angajatori, unitatile afiliate si structurile de primire turistice;

c) diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanta utilizate de angajati;

d) emiterea de vouchere de vacanta de catre alte entitati decat cele prevazute in lege-

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 14 puncte-amenda si retragerea licentei de turism agentiei de turism, in calitate de unitate afiliata, fapta agentiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achizitionare cu vouchere de vacanta la un pret mai mare fata de pretul pachetului similar de servicii achizitionat prin alte mijloace de plata.

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu 25 puncte – amenda si interzicerea pentru doi ani a dreptului de a accepta vouchere de vacanta ca modalitate de plata, fapta unitatii afiliate de a accepta vouchere de vacanta pentru utilizare in extrasezon pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice prestate in alta perioada decat aprilie – mai si octombrie – noiembrie.

Un punct-amenda reprezinta contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit, in conditiile legii.

Related posts

Wizz Air anunta lansarea noii curse aeriene Craiova – Bruxelles Charleroi, care va fi operata martea si sambata

Ioana Badulescu

Muzeul Luvru a fost cel mai vizitat muzeu din lume in 2014

Bogdan

De Sfantul Andrei si de 1 decembrie 2016, romanii vor avea 5 zile libere! Un angajat din 10 isi ia concediu prelungit

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult