Ministrul Apararii: Vom infiinta Centrul National pentru Psihologie Operationala impreuna cu Armata Canadiana. Vor fi aproape 400 de posturi pentru medici

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu ianuarie 29, 2018 16:36

Ministrul Apararii: Vom infiinta Centrul National pentru Psihologie Operationala impreuna cu Armata Canadiana. Vor fi aproape 400 de posturi pentru medici

Ministrul desemnat al Apararii, Mihai Fifor, a declarat luni, la audierea in comisiile parlamentare de specialitate, ca se va infiinta Centrul National pentru Psihologie Operationala, un proiect implementat impreuna cu Armata Canadiana, urmand a fi scoase la concurs aproape 400 de posturi pentru medici.

“Nu exista probleme in ceea ce priveste testarea militarilor, testarea se face la termen si se face de specialisti. Exista si in momentul de fata o structura dedicata pentru evaluarea psihologica a militarilor romani, insa nu trebuie sa ascundem faptul ca in continuare Armata Romana are nevoie, pe de-o parte, de incadrare de psihologi, suntem inca deficitari la acest nivel, dar asta nu trebuie sa se inteleaga ca nu avem psihologi, avem psihologi, practic aproape fiecare unitate militara este incadrata cu psiholog. Pe de alta parte, nu este un secret pentru nimeni ca filosofia Armatei Romane in ultimii ani s-a schimbat odata cu prezenta in teatrele de operatii, prin urmare este absolut firesc sa regandim aceasta conceptie privitoare la ce se intampla cu militarul roman odata intors din teatrul de operatii, la asistenta psihologica de care are nevoie atat in teatru, cat si la revenirea din teatrul de operatii, la abordarea mult mai aplicata a ceea ce inseamna sindromul de stres post traumatic.

Pentru aceasta suntem in faza in care avem conceptia pregatita pentru infiintarea Centrului National de Psihologie Operationala, un proiect pe care urmeaza sa-l derulam impreuna cu Armata Canadiana, de unde o sa avem sprijin, pentru ca, din pacate sau din fericire, Armata Canadiana este mult mai experimentata in aceasta zona. (…) Suntem in faza in care prin memorandum vom merge in Guvern si vom solicita aprobarea incadrarii unui numar mare pentru Armata Romana, intre care aproape 400 sunt posturi de medici“, a spus Mihai Fifor.

Ministrul propus al Apararii a aratat ca executia bugetara a MApN pentru anul trecut a fost de 1,81%.

“Ne-am fi dorit ca executia sa fie una de 100%, dar niciodata nu te inchizi din pacate pe 100%. Au existat doua cheltuieli pe care nu am putut sa le facem: plata TVA pentru primul sistem Patriot. (…) Nu s-a cheltui suma pentru transportoarele blindate Piranha, deoarece nu s-a incheiat pana la sfarsitul anului contractul cu General Dynamics”, a mentionat Fifor.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Apararii, Mihai Fifor, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.