-2.4 C
România
5 decembrie 2021
Ministrul Carmen Dan la sedinta Comisiei de Aparare: Zece jandarmi, posibili autori ai unor fapte penale. Ancheta continua
Breaking News Social

Ministrul Carmen Dan la sedinta Comisiei de Aparare: Zece jandarmi, posibili autori ai unor fapte penale. Ancheta continua

Ministrul de Interne, Carmen Dan şi şeful DSU, Raed Arafat, au participat la şedinţa de marţi a Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor. Cei doi au oferit lămuriri după violenţele din 10 august, din Piaţa Victoriei. Ministrul Carmen Dan a susţinut după audierea în Comisia de Apărare că nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, pe 10 august şi că a aflat despre ordinul privind intervenţia în forţă a jandarmilor după ce acesta a fost semnat.

„În jurul prânzului am ajuns la minister şi am primit informări pe tot parcursul zilei. Nu am discutat cu doamna prefect în ziua de 10 august. Am primit informaţia pe fluxul informaţional, după ce s-a semnat ordinul de restabilire a ordinii publice”.

Carmen Dan precizează că până în prezent au fost identificate şase situaţii cu zece jandarmi care ar fi comis fapte penale la mitingul din 10 august.

„Ancheta internă a Jandarmeriei continuă (…). Structurile de specialitate au identificat şase cazuri în care zece jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar. În măsura în care vom identifica noi situaţii, acesta este demersul legal pe care intenţionăm să îl ducem mai departe”.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, despre decesul bărbatului din Turnu Măgurele, care a participat la protestul din 10 august și a murit în noaptea de 19 spre 20 august, la Spitalul din Alexandria: „​Cel mai probabil, a fost un episod medical separat, care nu are corelare cu ceea ce a fost pe 10 august”.

Ministrul Carmen Dan declară că a stat în biroul său din minister în timpul mitingului din 10 august şi precizează că iniţial, şi-a luat informaţiile din presă: “Iniţial, mi-am luat informaţiile de pe tv (…). Am analizat tot ce s-a vehiculat în media şi aşa cum am spus, mi-am întrerupt concediul şi am venit la sediul ministerului. Am stat în biroul meu în toată această perioadă. Tot ce am solicitat a fost să fiu informată. Am plecat în jurul orei 03.00 din minister, când colegii mei finalizaseră misiunea. Aveam deja teme sensibile de discutat, dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuţi internaţi în spital şi mi s-a părut firesc ca eu să iau informaţii de la ei. Nu a fost o şedinţă operativă, a fost o şedinţă de informare, ocazie cu care eu am cerut un prim raport a doua zi”.

Ministrul de Interne spune că nu a venit în Parlament în baza unei invitaţii oficiale: “Noi nu am venit la comisie în baza unei invitaţii oficiale. Noi am venit în ideea că poate astăzi vom avea cvorum şi noi vă vom putea expune aspectele pe care le consideraţi relevante. Eu nu am nici o rezervă ca ulterior, dacă decideţi, să solicitaţi şi prezenţa prefectului Capitalei (…). Bineînţeles că pentru a da cât mai multe amănunte, intrăm în raport, dar eu precizez că nu răspund la întrebările tehnice, pentru că nu ministrul le-a coordonat. Aţi făcut referire la intervenţia deosebit de agresivă a jandarmilor. Mult mai multe lămuriri va aduce comandatul operaţiunii, însă eu am precizat că la nivelul MAI e deja o anchetă internă. Poate că o să ajungem să vorbim şi despre gradul de agresivitate al celor care au forţat intrarea în Guvern şi care au pus o presiune constantă pe jandarmi. Eu sper să ajungem şi în acel punct. Structurile de specialitate au identificat şase cazuri în care jandarmi au fost posibili autori ai unor fapte de natură penală”.

Cererea PNL de a o invita pe Carmen Dan la Comisia de Apărare a fost făcută săptămâna trecută, dar şedinţa de atunci nu a putut avea loc, din lipsă de cvorum.

Stiri pe aceeasi tema

Kovesi va primi daune morale in suma a 300.000 de lei de la Gadea, Ciuvica si Antena 3, precum si scuze publice

Ioana Badulescu

Octavian Bitu, finul ministrului Banicioiu, arestat pentru 30 de zile de Tribunalul Bucuresti

Cristiana Petrariu Bota

Simpozionul medical „Factori de Mediu versus Sanatatea Perinatala”, pe 24 si 25 noiembrie in Bucuresti

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult