Eugen Teodorovici
Economie

Ministrul de Finante: Statul nu doreste sa confiste sumele de peste 2.000 de euro trimise din diaspora

Minisrul de Finante, Eugen Teodorovici, a tinut sa faca unele precizari in fata presei cu referire la zvonurile care au circulat in ultimele zile conform carora statul roman ar avea in vedere confiscarea sumelor de bani care depasesc 2.000 de euro, trimise in tara de romanii care locuiesc in acest moment in strainatate.

Teodorovici a tinut sa precizeze ca singura masura care va fi luata de statul roman va fi transpunerea unei directive europene adoptata pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului care va impune o monitorizare mai atenta a sumelor de bani transferate din strainatate in tara si din Romania spre exterior.

„V-as ruga sa discutati cu presedintele Oficiului National pentru Prevenirea Spalarii Banilor, dar pot sa va spun un lucru: ceea ce am auzit in weekend ca statul doreste sa confiste sumele care trec de 2.000 de euro este o minciuna cum nu mi-am inchipuit ca poata sa vina din partea unui politician. Nimeni din partea statului nu are o astfel de abordare. Este vorba de transpunerea unei directive. Sunt discutii, au fost discutii si probabil ca vor fi discutii in continuare si in Parlament, aici unde va ajunge proiectul de lege, pentru transpunerea acelei directive, vizavi de plafon. Atat! in rest, ceea ce ati auzit in spatiul public este doar minciuna”, a precizat el, la Palatul Parlamentului.

Ministrul a mentionat ca un astfel de proiect era obligatoriu, pentru ca România a depasit cu un an termenul pentru transpunerea directivei europene.

„Suntem ultimul stat care nu a transpus acest act normativ si, stiti foarte bine, vor fi penalitati destul de mari pe zi, bani pe care nu are sens sa ii platim nejustificat. Dar, in rest, tot acest subiect ca cineva cere informatii suplimentare nu este adevarat. Oamenii nu trimit alte informatii decât cele pe care le trimiteau pâna in prezent. Doar acele structuri prin care se transfera bani in tara raporteaza la Oficiul National pentru Prevenirea Spalarii Banilor anumite informatii pe care acestia le prelucreaza in vederea prevenirii, stoparii si combaterii faptelor de terorism”, a mai spus el.

Pe 2 iunie, senatorul PNL Florin Citu a criticat, intr-o postare pe Facebook, proiectul de lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.

„Dragnea si PSD au pus ochii si pe banii romanilor din diaspora. Sumele peste 1.000 de euro urmau sa fie confiscate daca nu erau justificate cu documente. Chiar si cel care detine doar cu numele pozitia de ministru al Finantelor Publice ne asigura ca nu se grabesc cu o astfel de lege. Au mintit! A cata oara? Joi, la câteva saptamâni dupa aceste asigurari, in sedinta de guvern a fost aprobat proiectul de lege care confisca banii romanilor trimisi in tara daca nu sunt justificati cu documente. Au facut o singura ‘concesie’. Pragul este acum de 2.000 de euro. Implicit, toti romanii care trimit bani acasa sunt considerati infractori … daca nu dovedesc cu acte ca nu sunt”, a scris el.

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB ) anunta joia trecuta ca a promovat proiectul de lege care asigura transpunerea obligatorie in legislatia interna a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau a finantarii terorismului.

ONPCSB preciza ca la nivelul UE a fost adoptat Regulamentul 2015/847, care instituie in sarcina prestatorilor de servicii de plata implicati in lantul de transfer de fonduri obligatia de Customer Due Diligence (CDD) – Identificarea Clientului, pentru fondurile transferate care depasesc suma de 1.000 euro sau echivalent (regulamentele UE având un caracter obligatoriu pentru toate statele membre).

Conform ONPCSB, in proiectul de lege care urmeaza a fi trimis Parlamentului plafonul pentru fondurile transferate a fost stabilit la 2.000 de euro.

„Persoana ordonator/beneficiar al transferului nu are alta obligatie decât aceea de furnizare a datelor de identitate, respectiv doar informatiile uzuale pe care orice cetatean le furnizeaza atunci când solicita, spre exemplu, un serviciu bancar sau un serviciu al unei alte institutii financiare”, mentioneaza ONPCSB.

Stiri pe aceeasi tema

Declaratii noi introduse de Fisc in 2018. Printre ele, cea privind neconcordantele intre veniturile declarate si cele existente in evidenta fiscala

Ioana Badulescu

Ministerul Finantelor a elaborat procedura anulararii unor restante pentru contribuabili, cererile pot fi depuse pana la 16 decembrie 2019

Cristiana Petrariu Bota

LEGEA AMNISTIEI FISCALE, adoptata de Parlament. Romanii scapa de Fisc si de executarea silita

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult