Ministrul de Interne participa la conferinta ministeriala Forumul Salzburg – Procesul Viena
Politica

Ministrul de Interne: Declasificarea documentelor din dosarul violentelor din 10 august este analizata de o comisie din cadrul MAI

Ministrul de interne Carmen Dan a declarat vineri că cererea procurorului general privind declasificarea documentelor din dosarul violenţelor din 10 august este analizată de o comisie din cadrul MAI, care va decide cu privire la declasificarea parţială a datelor și a subliniat că nu ministrul dispune declasificarea datelor. 

„Procurorul general tot cere. Nicio problemă, poate să ceară, noi vom răspunde de fiecare dată. Am mai spus că nu a fost nicio cerere a parchetului care să fie amânată sau care să întâmpine greutăţi din partea Ministerului. Am expus demersurile făcute, să nu ne acuze nimeni că îngreunăm ancheta. Referitor la declasificare, cred că e îndeajuns să ne uităm în Codul Penal, unde avem un articol care spune că instanţa e cea care decide declasificarea, când consideră că informaţiile sunt utile cercetării judiciare şi poate dispune declasificarea totală sau parţială. Noi am expus în explicaţii, care sunt considerentele. Nu sunt documente clasificate de ministru, nu sunt documente pentru care ministrul poate dispune declasificarea”, a declarat ministrul citat de Mediafax.

„Însă această cererea procurorului general este în analiză unei comisii din cadrul Ministerului. Dacă comisia va dispune în sensul declasificării parţiale a unor date din raport sau din celelalte documente depuse în dosar, vom proceda în consecinţă”, a adăugat ea.

Precizările vin după ce Parchetul General a precizat, în urmă cu câteva zile, că declasificarea documentelor din dosarul violenţelor la mitingul din 10 august este necesară pentru ca acestea să fie depuse la dosar şi să poată fi consultate de părţi, subiecţi procesuali şi avocaţii acestora.

„Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum şi pentru respectarea dreptului la apărare al părţilor şi subiecţilor procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei şi consultate de către părţi, subiecţi procesuali şi avocaţii acestora, doar în acest mod putându-se da eficienţă principiului egalităţii armelor şi aflării adevărului”, a transmis Parchetul General, printr-un comunicat de presă remis marţi publicității.

Articole asemănătoare

Iohannis, la adunarea organizatiilor PNL de la Constanta: PSD a avut cea mai paguboasa guvernare de la Revolutie incoace. Rusine!

Lucy Ionesco

Votul prin corespondenta a trecut de Senat, legea va ajunge marti la Camera Deputatilor

Lucy Ionesco

Basescu publica o lista extinsa cu produsele care isi fac reclama la Antena 3 si Antena 1

Lucy Ionesco