MAI recomanda institutiilor publice si private sa ofere posibilitatea angajatilor sa lucreze de acasa
Breaking NewsSocial

Ministrul de Interne, precizari privind regulile de Pasti: Vom ajuta BOR la impartirea Sfintelor Pasti si a Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim in noaptea de Inviere

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a adus precizări despre felul în care forțele MAI vor ajuta credincioșii pentru celebrarea sfintelor sărbători de Paști. Vineri și sâmbătă, între 07.00 și 17.00, credincioșii vor putea merge la biserică, unde se vor distribui, în locuri speciale amenajate, prescurile stropite cu agheasmă și vin. În declarația pe proprie răspundere, la locul deplasării se va face precizarea: ‘pentru ridicarea sfintelor Paști de la biserică’ și se va trece numele lăcașului de cult.

„În această seară nu voi anunța o nouă Ordonanță Militară. Am considerat că este necesar să vă prezentăm acordul semnat astăzi între MAI și Patriarhia Română. Am avut în vedere că foarte mulți români vor sărbători Sfintele Paști la sfârșitul acestei săptămâni”, a subliniat ministrul în debutul declarației sale.

„Pentru a nu exista riscul răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, MAI vine în sprijinul BOR, executând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși. Pentru a oferi și o alinare spirituală tuturor celor care trec în prezent prin momente grele, vom ajuta BOR la împărțirea Sfintelor Paști, cât și a Luminii sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii”, a adăugat Vela.

MAI a semnat marți cu BOR un acord de susținere și sprijin în acest sens.

„Având în vedere dorința de a se oferi credincioșilor ortodocși o anumită consolare prin distribuirea Paștilor și a Sfintei lumini venite de la Ierusalim, între Patriarhia Română și MAI s-au stabilit următoarele: pâinea binecuvântată, în forma de mici prescuri, stropită cu agheasmă și vin, numită Paști, sfințită anul acesta în Joia Mare, în 16 aprilie, după Sfânta liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 07.00 – 17.00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara locașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, evident, cu respectarea măsurilor de protecție – mască sanitară, distanță socială, distanța fiind marcată în fața locului special amenajat exact ca la magazinele alimentare. În declarația pe proprie răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea: ‘pentru ridicarea sfintelor Paști de la biserică’ și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență a persoanei respective”, a explicat ministrul.

„Reprezentanții MAI – poliție, poliție de frontieră, jandarmerie, pompieri, poliție locală – vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Sfintelor Paști. Angajații parohiei, membrii consiliilor parohiale și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale și a reglementărilor prevăzute în ordonanțele militare pe perioada distribuirii Paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț. Pentru credincioșii bolnavi și cei peste 65 de ani, Paștile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri și sâmbătă, sau în prima zi de Paști, începând cu ora 06.00, cu respectarea măsurilor de protecție – mască sanitară și mănuși”, a adăugat Vela.

„Distribuirea Sfintei lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie, în jurul orelor 19.00, se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune sâmbătă (…), începând cu ora 20.00”, a mai arătat ministrul.

„Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația și formarea grupurilor mai mari de 3 persoane. În acest sens, 2 sau 3 locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor.

În zonele carantinate, Sfânta lumină va fi dusă cu ajutorul personalului MAI de la centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.

În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Sfânta lumină în casele credincioșilor, cât și a voluntarilor, care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.

Echipajele care acționează în posturile fixe (…) cât și cele de la punctele de frontieră aflate în misiuni coordonate de MAI vor oferi Sfânta lumină persoanelor aflate în trafic, în baza excepțiilor de circulație prevăzute în ordonanțele militare anterioare sau persoanelor care tranzitează frontiera. Cadrele existente sub coordonarea MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta lumină inclusiv spitalelor, centrelor sociale și centrelor de carantină”, a mai arătat Marcel Vela.

Articole asemănătoare

Un barbat presupus inarmat, identificat la parada militara de Ziua Nationala. El se afla in zona de securitate a presedintelui Iohannis

Lucy Ionesco

Anunt privind Legea pensiilor si varsta de pensionare facut de presedintele Camerei Deputatilor

Ioana Badulescu

Memorandum privind lansarea programului de inzestrare a armatei cu sisteme de rachete Patriot

Ioana Badulescu