Ministrul Educatiei a demisionat. Valentin Popa: Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR de aprobare a punctului 16 din Ordonanta privind predarea limbii romane in limbile minoritatilor

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu septembrie 28, 2018 12:20

Ministrul Educatiei a demisionat. Valentin Popa: Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR de aprobare a punctului 16 din Ordonanta privind predarea limbii romane in limbile minoritatilor

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a confirmat joi pentru Agerpres că a decis să demisioneze din funcţie. Gestul său vine în contextul în care preşedintele PSD a declarat că a discutat cu ministrul Educaţiei despre nemulţumirile minorităţilor. Valentin Popaa declarat, la randul sau, ca demisia sa vine pentru ca nu este de acord cu solicitarea UDMR de aprobare a punctului 16 din Ordonanta privind predarea limbii romane in limbile minoritatilor.

Valentin Popa a declarat pentru Mediafax că a demisionat, pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a Ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor: “Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR de aprobare a punctului 16 din Ordonanţă, ca orele de română la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale să fie desfăşurate în limbile minorităţilor, de profesori de specialitate. UDMR doreşte revenirea la starea anterioară, când aceste ore erau susţinute în afara normei de bază şi plătite suplimentar de către învăţătorii de la clase, care predau în limbile minorităţilor şi care astfel primeau până la 20% în plus la salariu. După prânz, am anunţat-o pe doamna premier că demisionez”.

UDMR a criticat dur o decizie a Ministerului Educaţiei, prin care elevii minorităţilor din clasele I–IV vor învăţa limba română, dar nu cu învăţătorii lor, ca până acum, ci cu profesori de limba română.

Preşedintele UDMR a spus miercuri că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă, nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD-ALDE.

Kelemen Hunor a cerut săptămâna trecută demiterea ministrului Educaţiei, Valentin Popa.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi că de data aceasta, liderul UDMR are dreptate când spune că nu va discuta alte proiecte cu cei din coaliţia de guvernare, până nu sunt rezolvate problemele din Educaţie.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.