Ministrul Educatiei a explicat de ce s-au redus locurile bugetate la mai multe universitati de stat: Este o repartizare preliminara

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu aprilie 16, 2018 21:30

Ministrul Educatiei a explicat de ce s-au redus locurile bugetate la mai multe universitati de stat: Este o repartizare preliminara

Ministrul Educatiei, Valentin Popa, a explicat luni, intr-o conferinta de presa, decizia de reducere a locurilor bugetate de la mai multe universitati de stat, situatie care a generat critici in mediul academic. Valentin Popa a declarat ca este vorba despre o decizie preliminara, care a fost luata pentru a sustine domeniile prioritare pentru dezvoltarea Romaniei.

“Este o repartizare preliminara. Diferenta a fost repartizata relativ simplu, pentru sustinerea programelor prioritare, proportional cu numarul de studenti din programele care pot sustine aceste domenii. Am fost acuzati ca am repartizat aceste locuri pe criterii politice. Nu este adevarat”, a declarat Popa.

”Pentru universitatile de stat din Romania doresc sa subliniez inca de la inceput cuvantul preliminara, pentru ca au aparut comentarii intre repartizarea preliminara si finala de anul trecut de la inceputul anului universitar de cand s-au repartizat. Este o diferenta semnificativa”, a subliniat ministrul Educatiei.

Discutia despre redistribuirea locurilor bugetate catre domeniile prioritare exista inca din anul 2014, sustine ministrul, care a precizat ca mediul academic era constient ca acest lucru va afecta universitatile.

”Sustinerea domeniilor prioritare era necesara inca din 2014, in mediul academic am discutat in nenumarate randuri pentru locuri destinate domeniilor prioritate. Cu totii am fost constienti ca asta va afecta numarul de locuri atribuite”, a mai spus Valentin Popa.

La repartizarea pentru anul universitar 2018-2019, toate aceste universitati de traditie au pierdut locuri la buget, fiind avantajate universitatile mai mici, precum cea din Suceava, a carui rector a fost pana recent chiar ministrul Valentin Popa.

Studentii celor mai mari universitati din tara anunta un protest fara precedent, dupa ce ministrul educatiei Valentin Popa a redus semnificativ numarul locurilor bugetate.

Profesorii si studentii au anuntat ca vor protesta, marti, in fata Ministerului Educatiei. Oficialul a lasat luni de inteles ca ar putea reveni asupra repartizarii si ca aceasta este una preliminara.

Studentii de la Universitatea Bucuresti, „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Academia de Studii Economice din Bucuresti si Universitatea de Vest din Timisoara i-au cerut ministrului educatiei intr-o scrisoare deschisa sa publice criteriile care au stat la baza alocarii locurilor bugetate in universitati.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.