2.1 C
România
27 noiembrie 2021
Ministerul Educatiei
Social

Ministrul Educatiei cauta solutii pentru pregatirea profesorilor din invatamantul preuniversitar: Suntem singura tara din UE cu profesori necalificati

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, cauta solutii pentru pregatirea profesorilor din invatamantul preuniversitar, in conditiile in care Romania este „singura tara din UE cu profesori necalificati”. Prezent la o dezbatere organizata de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop s-a aratat nemultumit ca tara noastra este singura din UE cu profesori necalificati, in aceasta situatie fiind 2% dintre cadrele didactice, desi masteratul didactic este prevazut in Legea Educatiei de sase ani.

Liviu Pop a anuntat ca situatia se va schimba in anii urmatori, explicand ca „finantarea de anul viitor a locurilor de licenta va fi strans legata cu nevoile invatamantului preuniversitar”. Potrivit ministrului Educatiei,  in prezent se pregateste o metodologie pentru invatamantul ante-prescolar.

„Inca mai avem profesori necalificati si profesori neformati. Sunt doua categorii de colegi ai nostri pentru care avem alocate resurse importante. Avem bani europeni exact pe subiectul acesta. 2% dintre colegii nostri profesori sunt necalificati. Aici avem masuri, intervenim ca in urmatorii trei ani sa fie toti calificati. (…) Finantarea de anul viitor a locurilor de licenta va fi strans legata cu nevoile invatamantului preuniversitar.”, a spus Liviu Pop.

„Am spus asta la Consiliul National al Rectorilor. Este nepermis ca noi sa finantam 62.000 de locuri ca Minister al Educatiei si universitatile sa nu produca resursa umana pentru preuniversitar in totalitate. Avem masterul didactic pus in Legea Educatiei de sase ani, nu s-a facut deloc. Nu stiu a cui este vina sau nu este vina. (…) Universitatile sa ne spuna: doresc sa faca masterul didactic? Daca nu doresc, ce punem ca sa pregatim profesorii din preuniversitar? (…) Suntem singura tara din UE in care avem profesori necalificati. (…) Avem necalificati si in Bucuresti, cu studii medii chiar”, a explicat Pop.

Ministrul Educatiei a subliniat ca se va realiza in premiera o metodologie pentru invatamantul ante-prescolar.

Iti recomandam: Ministerul Educatiei anunta ca profesorii vor fi pregatiti pentru a preda dupa noul curriculum national

Modelele de subiecte pentru Evaluarea Nationala 2018 si Bacalaureat 2018 au fost publicate de Ministerul Educatiei

FSLI: Legea pensiilor trebuie modificata, astfel incat varsta de pensionare pentru profesori sa fie redusa cu 3 ani

Ministerul Educatiei va modifica calendarul mobilitatii personalului didactic prin mutarea etapei de pretransfer in invatamant

„O sa facem si cadru metodologic pentru prima data in invatamantul ante-prescolar sase luni – trei ani. Si acolo vom avea suma consistenta. Alaturi de autoritatile locale, universitati, minister vom crea cadru metodologic pentru crese. Degeaba construim cresele, daca nu stim ce facem in ele si cu cine facem”, a afirmat ministrul.

In opinia sa, de-a lungul timpului au fost luate prea multe decizii in sistemul educational fara insa ca acestea sa fie argumentate.

„Prea multe decizii s-au luat fara sa fie argumentate. Multe dintre ele s-au spus in spatiul public si in spate nu aveau decat vorbe. Fapt pentru care, in perioada imediat urmatoare, nu vreau sa dau termene, vom avea exact situatia elevilor din Romania. (…) Trebuie sa stim exact cati elevi avem in Romania si, dupa aceea, sa vedem exact cati profesori punem langa ei si ce politici educationale facem. Trist pentru Romania este ca inca nu se stie exact cati elevi sunt in sistemul de invatamant. Ii avem doar pe cei inscrisi, sunt unii pe care ii trecem dintr-un an in altul fara sa vina pe la scoala, doar ca sa dea bine anumiti indicatori. (…) Facem ordin in asa fel incat sa stim cum finantam per elev fiecare unitate scolara. Sigur, vom veni cu masuri in zona elevilor cu cerinte speciale, a parintilor si a profesorilor pentru ca fara acest trio nu o sa putem singuri noi, ca minister, sa facem fata”, a precizat ministrul Educatiei.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus.  

Stiri pe aceeasi tema

Audieri in dosarul fraudei de la CNAS, DNA a emis mandate de aducere pentru 19 persoane

Ioana Badulescu

Gravidele care se vor prezenta la consultatiile prenatale ar putea primi ingrijire si imbracaminte gratuit

Ioana Badulescu

Ordin de recrutare pentru rezidenti si studentii din anul 4 la Medicina, a anuntat Raed Arafat

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult