0.1 C
România
28 noiembrie 2021
Conversia creditelor in franci la cursul istoric nu e vazuta cu ochi buni de BNR
Breaking News

Ministrul Finantelor a fost prezent la sedinta BNR, unde s-a discutat si despre indicele ROBOR

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a fost prezent la sedinta BNR de politica monetara, unde s-a discutat si despre indicele ROBOR. Discutia a avut loc in contextul in care premierul Mihai Tudose a declarat recent ca BNR ar trebui sa intervina pe linia ROBOR: „Sincer, cred ca colegii nostri de la BNR au fost un pic plecati de acasa. Pentru că ăsta era rolul BNR să aibă grija sa nu crească. BNR trebuie sa reglementeze”.

Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat marţi la 1,8%, de la 1,71% ieri. Indicele a depăşit astfel dobânda de politică monetară a BNR, de 1,75%. La începutul lunii septembrie, indicele era cotat la 0,92 %. Şi indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a ajuns marţi la 1,89%, faţă de 1,78% cu o zi în urmă.

Ascensiunea rapidă a Robor este pusă de analişti pe seama restrângerii lichidităţii din piaţă, dar şi a anticipaţiilor inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR, care se întruneşte pentru o nouă decizie astăzi. Un alt factor care a determinat creşterea dobânzilor au fost intervenţiile BNR pe piaţa valutară pentru menţinerea cursului, în condiţiile în care leul s-a menţinut stabil, în timp ce monedele din regiune s-au depreciat alert.

Creşterea Robor a fost mai accelerată în septembrie, după mai multe luni de stabilitate.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.

Mihai Tudose a declarat recent că „ROBOR – aici, sincer, cred că colegii noştri de la BNR au fost un pic plecaţi de acasă. Pentru că ăsta era rolul BNR să aibă grijă să nu crească. BNR trebuie să reglementeze. Şi ar trebui să intervină”.

”Nu am avut o discuţie cu guvernatorul şi s-ar putea să am o discuţie săptămâna viitoare, pentru că chiar vreau să îl întreb pe guvernator dacă domnul Vasilescu chiar reprezintă BNR când iese cu declaraţii. Dacă vorbeşte în nume propriu, e problema domniei lui, dar să-şi pună tricou pe care să scrie privat. Dacă iese în tricou cu BNR, avem altă discuţie. Dar măcar să ştim: mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel”, a mai declarat premierul.

Stiri pe aceeasi tema

Gigi Becali este un om liber! Razboinicul Luminii va fi acasa de Paste, decizia de eliberare este definitiva

Cristiana Petrariu Bota

ISARESCU TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA: Reducerile de taxe si impozite din Codul Fiscal, inaplicabile economic

Cristiana Petrariu Bota

Regele Mihai a murit! Principesa Margareta va face declararii la ora 19.00

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult