Conversia creditelor in franci la cursul istoric nu e vazuta cu ochi buni de BNR
Breaking News

Ministrul Finantelor a fost prezent la sedinta BNR, unde s-a discutat si despre indicele ROBOR

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a fost prezent la sedinta BNR de politica monetara, unde s-a discutat si despre indicele ROBOR. Discutia a avut loc in contextul in care premierul Mihai Tudose a declarat recent ca BNR ar trebui sa intervina pe linia ROBOR: „Sincer, cred ca colegii nostri de la BNR au fost un pic plecati de acasa. Pentru că ăsta era rolul BNR să aibă grija sa nu crească. BNR trebuie sa reglementeze”.

Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat marţi la 1,8%, de la 1,71% ieri. Indicele a depăşit astfel dobânda de politică monetară a BNR, de 1,75%. La începutul lunii septembrie, indicele era cotat la 0,92 %. Şi indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a ajuns marţi la 1,89%, faţă de 1,78% cu o zi în urmă.

Ascensiunea rapidă a Robor este pusă de analişti pe seama restrângerii lichidităţii din piaţă, dar şi a anticipaţiilor inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR, care se întruneşte pentru o nouă decizie astăzi. Un alt factor care a determinat creşterea dobânzilor au fost intervenţiile BNR pe piaţa valutară pentru menţinerea cursului, în condiţiile în care leul s-a menţinut stabil, în timp ce monedele din regiune s-au depreciat alert.

Creşterea Robor a fost mai accelerată în septembrie, după mai multe luni de stabilitate.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.

Mihai Tudose a declarat recent că „ROBOR – aici, sincer, cred că colegii noştri de la BNR au fost un pic plecaţi de acasă. Pentru că ăsta era rolul BNR să aibă grijă să nu crească. BNR trebuie să reglementeze. Şi ar trebui să intervină”.

”Nu am avut o discuţie cu guvernatorul şi s-ar putea să am o discuţie săptămâna viitoare, pentru că chiar vreau să îl întreb pe guvernator dacă domnul Vasilescu chiar reprezintă BNR când iese cu declaraţii. Dacă vorbeşte în nume propriu, e problema domniei lui, dar să-şi pună tricou pe care să scrie privat. Dacă iese în tricou cu BNR, avem altă discuţie. Dar măcar să ştim: mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel”, a mai declarat premierul.

Articole asemănătoare

REZULTATE BEC: PSD castiga Parlamentul Romaniei cu un scor istoric, PNL – 20%, PMP trece pragul electoral

Lucy Ionesco

Emmanuel Macron, in vizita in Romania. Presedintele Frantei se intalneste cu Iohannis si Tudose

Ioana Badulescu

Grindeanu: OUG 13 va fi abrogata duminica, intr-o sedinta de Guvern de urgenta. Nu vreau sa dezbinam Romania

Lucy Ionesco