21.1 C
România
24 septembrie 2023
Ministerul Finantelor: Firmele care au obligatii fiscale neachitate ulterior declararii starii de urgenta vor putea solicita esalonarea la plata
Breaking NewsSocial

Ministrul Finanțelor, detalii despre varianta tăierii salariilor la stat

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, prezent la Ora Guvernului în Parlament, a vorbit despre scenariul tăierii salariilor la stat. El a explicat că „gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei” și a punctat că sunt în discuție, de la 1 mai 2023, înghețări de salarii și tăieri de sporuri, precum cele introduse în pandemie.

„Economia nu evoluează întotdeauna linear. Și este evident că trebuie să te adaptezi. Și anul trecut am făcut o ajustare de 10 miliarde, undeva la luna mai am anunțat-o, acum am anunțat-o în aprilie. Gaura la bugetul de stat, domnilor, nu este niciun caz de 20 de miliarde. Încetinirea veniturilor sau a colectării veniturilor se cifrează undeva la cifra de 4,7 miliarde de lei față de programat”, spune ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, prezent, marți, la Ora Guvernului în Parlament.

Potrivit oficialului, măsurile nu includ tăieri de salarii, investiții ori creșteri de taxe. Este însă luată în calcul înghețarea salariilor bugetarilor, în așteptarea noii legi a salarizării. Planul ar viza în principal ajustări de cheltuieli considerate neesențiale.

O măsură ar putea fi tăierea sporurilor care au fost introduse pe perioada pandemiei și care pot ajunge la 85% din salariul de încadrare. În această situație ar fi în primul rând o parte dintre salariații sistemului medical, dar și cei din domeniul apărării. O altă variantă vehiculată în cadrul Coaliției este înghețarea angajărilor la stat, dar și a salariilor bugetarilor, dar o decizie încă nu a fost luată.

Ministrul Finanțelor a pledat pentru întărirea colectării taxelor și impozitelor.

„Dacă România are arierate recuperabile de încasat 25 de miliarde și o evaziune fiscală estimată la 12%, nu credeți că este bine să întărim colectarea?

Eu zic că da şi trebuie să luptăm pentru asta. Dar până unele lucruri de acest gen se întâmplă este bine ca și statul să ia măsuri de consolidare bugetară pe partea cheltuielilor. Şi să dea Dumnezeu ca la rectificare veniturile să fie pe măsura estimatului și atunci poate găsim ca supliment un pachet de măsuri pentru populație.

Ceea ce face Guvernul e un gest de responsabilitate. Toți cetățenii ne cer ca statul să fie mai suplu. Nu cred că este greu să facem acest efort împreună și să reducem cheltuielile bugetare”, conchide Câciu.

 

Related posts

Comisia Europeana da asigurari ca nu exista ingrijorari legate de preluarea de catre Romania a mandatului de sase luni in fruntea Consiliului UE

Ioana Badulescu

Ministrul Educatiei s-a razgandit si a transmis ca nu mai participa la dezbaterea cu vloggerul Selly. Reactia pustiului: Nu va e un pic rusine?

Lucy Ionesco

Scenariu rosu in Bucuresti. Masca devine obligatorie in spatii inchise sau deschise, restaurantele si teatrele se inchid pentru 14 zile

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult