5.1 C
România
29 noiembrie 2021
Eugen Teodorovici
Economie

Ministrul Finantelor: Statul va opri pentru o perioada imprumuturile de la bancile locale

Ministrul finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat ca a dat dispozitie ca statul sa nu se mai imprumute de la banci, de pe piata interna. Este o miscare riscanta, atrage atentia RFI, mentionand ca totul a plecat de la situatia acestei luni, ca ministerul Finantelor a organizat sapte licitatii pentru a atrage bani de la banci si niciuna nu a fost subscrisa in totalitate.

Cel mai recent exemplu a fost chiar luni, 28 ianuarie, cand Ministerul Finantelor a dorit sa atraga 400 milioane de lei de pe piata. O suma deloc mare, dar pentru care nu a primit decat o oferta de 132 milioane lei, adica aproximativ o treime. Nici macar aceasta suma nu a fost achizitionata de stat, pentru ca intre dobanda oferita de minister si cea ceruta de banci a fost o diferenta prea mare. Ca atare, Ministerul Finantelor a anulat licitatia.

Trebuie spus ca licitatiile de vanzare de titluri de stat sunt la ordinea zilei. De ani de zile, Guvernele rostogolesc plata datoriei, adica achita titlurile de stat ajunse la scadenta cu noi emisiuni de instrumente de acest tip. Tot prin scoaterea pe piata a titlurilor de stat se plateste si deficitul bugetar. De aceea, de foarte mult timp, au existat emisiuni de titluri de stat de un miliard euro, denominati in lei, pe luna.

In felul acesta, bancile locale au ajuns sa aiba cea mai mare expunere din Uniunea Europeana asupra statului. Ceea ce inseamna ca bancile detin, ca procent din active, cel mai mare nivel de datorie publica din Uniunea Europeana, aproximativ 25%. De altfel, mai voalat sau mai direct chiar banca centrala a atras atentia asupra riscurilor care exista asupra sistemului bancar din cauza expunerii mari pe datoria statului roman.

Ieri, ministrul Eugen Teodorovici a declarat ca statul va opri pentru o perioada imprumuturile de la bancile locale. Ar putea parea un gest curajos si oportun. O parte a romanilor s-ar putea intreba: ce poate face Romania daca bancile cer dobanzi mai mari? Raspunsul: sa nu se mai imprumute de la banci, este o mare capcana. De ce? Pe de o parte, pentru ca intregul mediu economic romanesc este predispus la cresterea dobanzilor din cauza inflatiei mari si a lipsei de predictibilitate a deciziilor economice. Pe de alta parte, jocul de mana forte, exprimat de afirmatia ca nu se mai discuta cu bancile, poate duce la o reactie si mai dura a pietelor financiare. Mai grav este, insa, din ce bani vor fi acoperite datoriile, in lipsa atragerii banilor de la banci.

Ministrul finantelor spune nonsalant ca va fi folosit buffer-ul, adica rezerva de bani pe care o are ministerul. Adica, in loc sa caute o solutie pe piata bancara, Teodorovici a decis sa inceapa sa vanda „mobila din casa”. Adica, sa foloseasca rezerva financiara a statului. O rezerva care s-a creat imediat dupa criza la insistentele Fondului Monetar International, o institutie financiara internationala mult-criticata de actuala coalitie de guvernare. Dar buffer-ul trebuie folosit doar in situatii de criza. Aceasta este logica existentei unei rezerve financiare care acopera intre patru si cinci luni a necesarului de finantare. De altfel, suma rezervei nu este comunicata de Ministerul Finantelor din ratiuni lesne de inteles.

Suntem, in acest moment, in criza? In aparenta, nu, pentru ca, de exemplu, bugetul pe anul acesta este construit pe o crestere economica de 5,5%. Si atunci, folosirea rezervei financiare este de neimaginat. Au boicotat bancile statul din cauza ordonantei care suprataxeaza activele bancare? Nu este sigur. Ar fi interesant ca bancile sa se fi gandit sa dea o lectie economica guvernului. Dar, mai probabil este ca bancile si guvernul vad diferit evolutia viitoare a economiei romanesti. Si ca atare, isi impun niveluri diferite de dobanda care poate fi platita sau respectiv incasata. De asemenea, este posibil ca retinerea bancilor sa vina din faptul ca achizitia de titluri de stat pe care o fac duce la o taxa mai mare pe care o au de plata. Suntem, asadar, intr-o aberatie, statul isi suprataxeaza creditorii chiar intr-un moment in care are mai multa nevoie de ei. Aceasta situatie ne poate da o explicatie mai plauzibila pentru ruptura de moment dintre stat si banci.

Sursa: RFI

Stiri pe aceeasi tema

Ce a discutat FMI cu presedintele Romaniei

Cristiana Petrariu Bota

Marti este termenul limita pentru depunerea cererilor in vederea obtinerii mai multor facilitati fiscale

Ioana Badulescu

Rentakub, un nou concept turistic in Romania: Case de vacanta sub forma unor Kub-uri din lemn pentru inchiriat la nivel national

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult