Ministrul Finantelor, un nou atac la companiile multinationale: Nu face nimeni investitii in Romania pentru ca iubeste Romania, ci pentru ca face business

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota aprilie 12, 2019 13:25

Ministrul Finantelor, un nou atac la companiile multinationale: Nu face nimeni investitii in Romania pentru ca iubeste Romania, ci pentru ca face business

Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici lansa un nou atac la companiile multinationale, la inceputul acestei saptamani, avertizandu-le „sa o lase mai usor” cu amenintarile ca pleaca din Romania, in contextul in care mediul de afaceri a criticat taxele introduse de Guvern prin Ordonanta 114. Teodorovici a afirmat ca „nu face nimeni investitii in Romania pentru ca iubeste Romania, ci pentru ca face business”. 

Intr-adevar, nicio companie, nici macar una romaneasca, nu ar face investitii doar de dragul de a le face, ci pentru a face business. Insa cifrele arata ca firmele straine sunt harnice. Datele institutului european de statistica Eurostat arata ca, in randul statelor membre ale Uniunii Europene, Romania este unul dintre statele unde companiile controlate de firme din strainatate sunt responsabile pentru cea mai mare pondere a valorii adaugate. Cifrele arata ca firmele din strainatate genereaza 43,3% din valoarea totala adaugata in economie intr-un an. Romania este pe locul patru in clasamentul european, dupa Ungaria (51,4%), Slovacia (48,1%) si Luxemburg (44,6%).

Datele Fiscului arata ca cele mai mari 3.000 de companii din Romania, in foarte mare parte firme controlate de grupuri straine, au generat in primele noua luni ale anului trecut peste 40% din veniturile fiscale ale statului, venituri colectate de ANAF. Respectiv mai mult de jumatate din tot impozitul pe profit colectat de stat de la cele peste 104.000 de companii incluse la acest tip de impozitare, arata datele, citate de profit.ro.

In ceea ce priveste salariile, o analiza realizata de analistul Iancu Guda arata ca tocmai firmele mari platesc salarii superioare, deoarece acestea au performanta financiara necesara pentru a sustine salarii mai mari.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.