Ministrul Justitiei
Breaking News

Ministrul Justitiei a anuntat ca declanseaza procedura de revocare din functie a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, după prezentarea sintezei unui raport privind activitatea managerială la DNA, timp de 80 de minute, că declanşează procedura de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Președintele Klaus Iohannis este cel care va avea ultimul cuvânt de spus în această chestiune.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat timp de peste o oră activitatea DNA, a adus o serie de critici dure la adresa instituției și, mai ales, la adresa șefei DNA, pentru ca în final să anunțe că va solicita revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA.

Tudorel Toader a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, care i-au cerut în mai multe rânduri clarificări faţă de cele afirmate, însă a spus că va publica raportul pe site-ul Ministerului Justiției şi a precizat că va face o conferinţă de presă în altă zi. Tudorel Toader acuză declaraţiile publice ale şefei DNA, spunând că au adus prejudicii de imagine ţării.

Tudorel Toader a declarat, între altele, că procurorul-șef al DNA se face vinovat de comportament excesiv de autoritar. Ministrul o acuză pe Laura Codruța Kovesi că s-a implicat personal în dosarele altpr procurori și a prioritizat dosarele după impactul mediatic.

Citeste si: Presedintele Iohannis: Nu-mi schimb opinia privind sustinerea lui Kovesi. Prestatia ministrului Toader nu mi-a placut

Procurorul general Augustin Lazar, la RFI: Nu este niciun motiv de revocare a procurorului Kovesi, care in mod clar lucreaza in cadrul legii

„Un comportament excesiv de autoritar. Personal a supravegheat ancheta desfășurată de procurori în legătură cu OUG 13. Citez <<Eu mi-am asumat acest dosar împreună cu procurorul X și Y. Nu au făcut un milimetru la stânga sau la dreapta fără ca eu să spun DA>> Așadar, se observă o supraveghere, o implicare în realizarea anchetelor altor procurori, ceea ce legea interzice „, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Toader a acuzat și modul în care DNA ar soluționa dosarele penale, anume, în funcție de impactul mediatic.

„Prioritizarea soluționării dosarelor cu impact mediatic. Acestea nu se rezolvă după rezonanța publică pe care o au, nu după calitatea persoanei care se presupune că a comis presupusele fapte, ci în ordinea cronologică a înscrierii sesizării”, a declarat Toader.

Alte declarații ale ministrului:

– CCR a constatat că prin conduita sa procurorul sef al DNA nu doar ca inlătura orice colaborare loiala cu autoritatile, ci refuza sa participe la clarificarea unor aspecte legate de un interes de ordin public.

– Am retinut comportamentul excesiv de autoritar (…), declaraţiile publice de notorietate releva comportamentul excesiv de autoritar, personal a supravegheat ancheta desfăşurată de procurori in legătură cu OUG 13.

– Trecerea timpului nu a dus la o indreptare a acestui tip de comportament, ci la o acutizare a problemelor, asa cum releva iesirile in spatiul public.

– Prioritizarea solutionarii dosarelor cu impact mediatic. Dosarele nu se rezolva dupa rezonanta publica pe care o au, după calitatea persoanei care se presupune ca a comis respectivele fapte, ci in ordinea cronologica

– Într-un interviu, sefa DNA s-a lansat într-o critica dura asupra unor proiecte, acuzand politicieni si oameni de afaceri ca lovesc in curatarea uneia dintre cele mai corupte tari

– În incercarea de a obtine condamnari cu orice pret, in conditiile in care s-a afirmat ca „trebuie sa venim cu dosare importante, sa ajungem la persoane de rang inalt, aceasta incercare de capare este absolut contrara” oricarui stat de drept.

– Neimplicarea procurorului şef al DNA in identificarea si eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori

– DNA nu se identifică cu procurorul șef, ale cărei acțiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituția, prin exces de autoritate, comportament discreționar, sfidarea autoritătii Parlamentului, contestarea decizilor CCR.

– Nimeni nu e mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele. Trebuie să dezvoltăm ce e bun, să eliminăm ce e rău.

Related posts

Procurorul general Augustin Lazar, evaluat de ministrul Justitiei: Rezultatele evaluarii si eventuale propuneri vor fi publice in termen de 30 de zile

Ioana Badulescu

CE: Premierul Dancila va merge la Bruxelles, saptamana viitoare, unde se va intalni cu sefii Comisiei Europene

Ioana Badulescu

Acordul Brexit si declaratia politica privind retragerea Marii Britanii din UE au fost aprobate in cadrul summit-ului de la Bruxelles

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult