Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, luni dimineata, ca va avea o discutie cu premierul Sorin Grindeanu dupa dezbaterea si, probabil, respingerea motiunii de cenzura depusa de PNL si USR si abia dupa aceea va anunta decizia privind posibila sa demisie.
Potrivit lui Iordache, miercuri sau joi se va da votul pe motiunea de cenzura, iar ulterior va avea o discutie cu premierul Sorin Grindeanu despre o posibila demisie. In opinia sa, era necesara o ordonanta care sa puna in concordanta deciziile de neconstitutionalitate ale Curtii Constitutionale.
„Dupa ce va fi dezbatuta si cred eu respinsa motiunea de cenzura voi avea o discutie cu premierul Grindeanu si, fara indoiala, in urma acestei discutii voi anunta decizia. In acelasi timp, vreau sa va spun ca mi-am asumat ca legea, asa cum am prezentat-o si cum va fi si astazi supusa in dezbatere publica, dorea sa respecte deciziile Curtii Constitutionale. Ati vazut ca prin faptul ca aceasta lege nu exista astazi sunt foarte multe prevederi neconstitutionale. Eu am afirmat tot timpul ca era necesara o ordonanta care sa puna in concordanta deciziile de neconstitutionalitate ale Curtii Constitutionale”, a declarat Iordache.
Cristian Tudor Popescu: Protestul se transforma in „Jos Guvernul Grindeanu!”. Cineva trebuie sa plateasca, piata nu accepta altfel
Totodata, Florin Iordache a mai precizat ca in cursul zilei de luni va propune un nou proiect ce vizeaza modificarea Codului penal, care se va afla si in dezbatere publica.
Cu privire la urgenta cu care a fost adoptata OUG 13, ministrul Justitiei a spus ca „urgenta se jutifica si acum pentru ca in acest moment sunt foarte multe articole neconstitutionale si sistemul judiciar este prejudiciat pentru ca in instante si in spatiul public sunt foarte multe prevederi neconstitutionale”.
„Urgenta era pentru ca in 45 de zile trebuia puse in concordanta cu decizia Curtii si, nefiind acest lucru facut, pentru ca anul trecut au fost reglementate prin ordonanta 18 doar o parte din prevederile neconstitutionale, urgenta era sa punem in concordanta. In acelasi timp, Curtea Constitutionala a stabilit acum doua saptamani ca mai sunt inca patru prevederi, deci in legea pe care eu o voi supune astazi in dezbaterea publica vor aparea si acele patru prevederi neconstitutionale”, a continuat Iordache.
Despre deficientele de comunicare ale reprezentantilor Guvernului, Iordache a spus: „Comunicarea este o chestiune care a aparut in spatiul public, eu am spus de la inceput ca sunt necesare pentru a fi puse in concordanta in lege sau in ordonanta prevederile neconstitutionale asa cum a stabilit Curtea Constitutionala”.