Florin Iordache a reinviat OUG 13, dezincriminand aproape complet abuzul in serviciu
Politica

Ministrul Justitiei: Ii indemn pe toti cei care si-au strigat in strada nemultumirile sa citeasca cu atentie textul ordonantei

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a postat un mesaj pe Facebook, cu privire la elementele contestate din ordonantele din Justitie. Iordache face apel la cei care si-au strigat in strada nemultumirile, sa citeasca cu atentie textul ordonantei privind modificarea Codurilor penale sa citeasca cu atentie si responsabilitate textul legislativ.

Redam mai jos mesajul ministrului Justitiei:

„Oamenii au iesit in strada, indignati de Ordonanta de urgenta a Guvernului, folosind argumente preluate de pe retelele sociale. Doar ca nu e nimic secret, ilegal sau imoral in caracterul acestui ordonante. Si voi explica acest fapt cu contra-argumente la ”argumentele” vehiculate pe retelele sociale. Ii indemn pe toti cei care si-au strigat in strada nemultumirile sa citeasca cu atentie si responsabilitate, cu ochii lor si nu ”prin ochii altora”, atat textul ordonantei de urgenta, cat si explicatiile mele de mai jos.

1. Modificari la Codul penal si Codul de procedura penala nu se fac prin ordonanta de urgenta. FALS! Guvernul Ciolos a operat 151 de modificari in ambele Coduri, multe dintre ele fiind considerate la limita constitutionalitatii de catre Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania. PSD nu a creat niciun fel de precedent si nici nu a facut ceva nemaivazut.

Vezi si: Incidente la protestul din Piata Victoriei. Jandarmeria face apel: Parasiti Piata Victoriei!

SUA si alte cinci tari cer Guvernului Romaniei abrogarea ordonantei privind Codurile penale

2. S-a dezincriminat abuzul in serviciu. FALS! Textul art. 297 din Codul penal a fost declarat neconstitutional si era ambiguu, de aceea trebuia modificat. Prin noua forma, am clarificat infractiunea de abuz in serviciu sub doua aspecte:

a) ca infractiune de coruptie, sub incidenta penala, atunci cand prejudiciul depaseste valoarea de 200.000 de lei SAU reprezinta vatamare grava, certa si efectiva a intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice;

b) sub incidenta Codului muncii, atunci cand prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei.

3. Autoritatile se protejeaza de raspundere cu privire la actele normative si pot fura sub limita de 200.00 de lei. FALS! Prin Ordonanta mentionam ca faptele de abuz in serviciu nu se pot aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii de acte normative. Actele normative, chiar si la nivelul administratiei locale, reprezinta reglementari cu caracter general, impersonale, care produc efecte tuturor, si SE DIFERENTIAZA de actele administrative individuale, care produc efecte, de regula, fata de o persoana, sau uneori fata de mai multe persoane, nominalizate expres in continutul acestor acte (exemplu: hotarari de consiliu local de atribuire a administrarii unor servicii).

In acest moment, avem nevoie de calm si luciditate. Poate comunicarea din ultimele zile a fost deficitara si am dat ocazia rau-voitorilor la interpretari fortate. Tocmai de aceea, sper ca acest mesaj sa clarifice aspectele considerate controversate”, a scris ministrul Justitiei.

DNA ar fi ridicat documente de la Ministerul Justitiei

Stiri pe aceeasi tema

Tariceanu sustine ca nu va rupe coalitia cu PSD, dar atrage atentia ca unii social-democrati sunt „niste prostanaci”

Ioana Badulescu

UDMR da un vot pozitiv Guvernului Dancila, desi dimineata sustinea ca nu este o anexa a coalitiei PSD-ALDE

Ioana Badulescu

Ambasadorul Romaniei la Paris: Sunt 17 sectii de vot in Franta, cel mai mare numar organizat vreodata

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult