Ministrul Justitiei: Inchisoarea nu este hotel. Romania nu-si permite sa modernizeze penitenciarele
Social

Ministrul Justitiei: Inchisoarea nu e hotel. Romania nu-si permite sa modernizeze penitenciarele

„Inchisoarea nu este hotel. Inchisoarea din Romania din ziua de astazi este de multe ori sub limita demnitatii umane”. Afirmatia ii apartine lui Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, si a fost facuta zilele trecute la Palatul Parlamentului.

„Indiferent cat de mult isi doreste clasa politica sa modernizeze penitenciarele, Romania nu isi permite acest efort financiar”, a spus Robert Cazanciuc. Ministrul Justitiei vede scaparea din acest impas cu ajutorul unei finantari din partea Uniunii Europene. „Pentru a construi penitenciare care sa acopere deficitul potrivit standardelor europene si pentru a renova ceea ce avem acolo unde se poate acest lucru este nevoie de cel putin un miliard de euro”, a adaugat Robert Cazanciuc.

Ministrul Cazanciuc a facut si aluzii cu trimitere directa  la „foarte multi oameni care astazi se afla intr-o situatie dificila” si care „au avut ocazia ca, foarte multi ani, sa faca ceva pentru sistem si, din pacate, nu au facut”.

Te-ar putea interesa si: Inchisorile private, o solutie la inghesuiala din penitenciare

„Inchisoarea nu este hotel. Nu este o noutate. Acest lucru se intampla in mare masura dupa 1989” a adaugat ministrul Justitiei.

In perioada urmatoare se intentioneaza sa se suplimenteze bugetul administratiei penitenciarelor pentru a face conditiile de detentie cat mai aproape de limita demnitatii umane. „10 000 de locuri deficit nu le putem acoperi peste noapte, chiar daca am avea toate resursele financiare maine”, a tinut sa puncteze demnitarul.

In paralel, institutia Avocatul Poporului a anuntat joi, printr-un comunicat de presa, ca are in vedere extinderea anchetei demarate la toate penitenciarele, centrele de retinere si arestare preventiva din toata tara, in cadrul careia se vor verifica conditiile de detentie. Un raport care va cuprinde atat concluziile anchetei, cat si propuneri legislative sau de alta natura menite sa imunatateasca privarea de libertate, va fi trimis atat Guvernului, cat si Parlamentului.

Stiri pe aceeasi tema

ANGAJARI ANAF. Fiscul scoate la concurs 132 de functii publice. Conditii de participare si bibliografie

Delia Ion

O intalnire pentru sustinerea posturilor Antena va avea loc vineri, in Piata Constitutiei

Cristiana Petrariu Bota

Vesti noi despre starea de sanatate a Regelui Mihai, Familia Regala a vorbit cu medicii despre noua medicamentatie care ii va fi administrata Majestatii Sale

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult