Externe

Miracol recunoscut de Vatican, Maica Tereza va fi declarata sfanta

Miracol recunoscut de Vatican, Maica Tereza va fi declarata sfanta. Papa Francisc a recunoscut un al doilea miracol atribuit maicii Tereza, astfel încât călugăriţa de origine albaneză va putea fi sanctificată in 2016. 

Primul pas pentru ca Maica Tereza sa fie trecută în rândul sfinţilor a fost făcut in urma cu 12 ani, când Papa Ioan Paul al doilea a aprobat beatificarea ei.

Maica Tereza a devenit cunoscută pentru ajutorarea sărmanilor, iar binefacerile i-au adus premiul Nobel pentru Pace. Maica Tereza s-a stins din viata în anul 1997 la vârsta de 87 de ani.

Maica Tereza s-a dedicat în întregime semenilor săi, îngrijind copii sau alinând suferințe, a deschis o școală în aer liber și o casă pentru cei fără adăpost și a convins autoritățile locale să facă donații pentru această cauză. Prin eforturile Maicii Tereza, milioane de bolnavi și muribunzi au primit adăpost și au fost tratați în dispensare mobile sau în clinici specializate și sute de mii de copii abandonați au fost îngrijiți și dați spre adopție.

Într-o zi, un ziarist, văzând-o cum spăla un bolnav cu răni grave, a spus: ”Eu n-aș face așa ceva nici pentru un milion de dolari”. ”Nici eu”, i-a răspuns Maica Tereza. ”Pentru un milion de dolari nu, însă din iubire față de Hristos, da, și cu bucurie”.

Semenii săi o priveau ca pe o sfântă, dar Maica Tereza spunea: ”Sunt un creion în mâinile lui Dumnezeu. El scrie ceea ce vrea. Sunt sigură că e El, nu eu. Este lucrarea Lui, nu a mea. Eu sunt doar disponibilă la poruncile Sale. Fără El nu pot face nimic. Însă nici Domnul nu ar putea face nimic pentru cineva care ar fi plin de sine. (…) Trebuie să acționăm ca și cum totul ar depinde de noi… dar să-i lăsăm restul lui Dumnezeu.”

”Imperiul carității” creat de Maica Tereza s-a extins continuu. În anul 1952, a fost deschis Nirmal Hriday, un cămin din Kalighat, unde și-au găsit adăpost 60.000 de bătrâni nevoiași, în 1955 — orfelinatul Shishu Bhawan, iar în 1964 — colonia de leproși din apropiere de Calcutta. În decursul anilor, au mai fost înființate o clinică pentru bolnavii de tuberculoză, o maternitate, un cămin pentru mamele necăsătorite și numeroase școli. În 1965, a deschis primul cămin în afara Indiei, în Venezuela. La New York, a deschis un sanatoriu pentru cei infectați cu HIV/SIDA. A călătorit și la Beirut, unde a îngrijit atât copiii creștini cât și pe cei musulmani. În 1991, a deschis un cămin la Tirana. A fost prezentă și în România, în 1990, cu ocazia deschiderii, la Bacău, a Casei Misionarelor Carității, precum și în 1992.

Stiri pe aceeasi tema

O femeie de serviciu a castigat din greseala alegerile locale din Povalikhino, Rusia

Ioana Badulescu

Rezultatele alegerilor din Ungaria: Fidesz, partidul anti-imigratie al lui Viktor Orban, a obtinut 133 din cele 199 de locuri in Parlament

Ioana Badulescu

BREXIT. Tot mai multi britanici aleg sa-si ia cetatenie germana, in contextul apropiatei iesiri din UE

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult