Breaking News

Mircea Dusa, propus premier interimar de Ponta. Propunerea va ajunge la Palatul Cotroceni

Premierul demisionar Victor Ponta a declarat, miercuri dupa-amiaza, ca il propune pe Mircea Dusa ca premier interimar, dupa demisia sa anuntata in aceasta dimineata. „Ii voi face propunerea presedintelui Klaus Iohannis”, a spus Victor Ponta.

ALEGERI ANTICIPATE CERUTE DE PNL. Gorghiu: Este cel mai rezonabil lucru

„Am discutat cu liderii coalitiei. Le-am multumit ca au fost corecti, loiali si ca am facut o guvernare buna impreuna. Aceasta coalitie este solida. La ora 16.00 avem ultima sedinta de Guvern, in care vom adopta ultimele acte care erau in lucru. Apoi o sa ii transmit lui Klaus Iohannis demisia mea si o sa ii propun ca Mircea Dusa sa fie urmatorul premier interimar”, a declarat Victor Ponta.

Oficialul a mai precizat că decizia de a demisiona a luat-o în urma discuţiilor de marţi seară cu Gabriel Oprea, Liviu Dragnea şi Daniel Constantin. „Sunt oamenii care m-au sustinut si le-am spus ca asta e decizia corecta. Altfel, intr-o stare de tulburare riscam sa stricam tot ce am facut bine pana acum”, a spus Ponta.

Propunerea PSD pentru functia de premier la consultarile de la Cotroceni

Președintele desemnează un premier interimar și, după consultări cu partidele, un candidat pentru funcția de prim-ministru

Un premier interimar din rândul actualilor membri ai Guvernului, desemnat de către președintele Klaus Iohannis, și demararea de către șeful statului a consultărilor cu partidele reprezentate în Parlament în vederea numirii unui candidat pentru funcția de prim-ministru se numără printre pașii constituționali ce trebuie parcurși, în perioada imediat următoare, pentru formarea unui nou Cabinet.

Conform articolului 106 al Constituției României, ”funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și în alte cazuri prevăzute de lege”.

La articolul 107, alineatul (3), se prevede că ”dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor, încetează dacă primul-ministru își reia activitatea în Guvern”. Conform legii fundamentale, aceste prevederi ”se aplică în mod corespunzător și celorlalți membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile”, se precizează la aliniatul (4) al aceluiași articol.

Totodată, articolul 110, referitor la încetarea mandatului, prevede la alineatul (2) că Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, ori este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile mai mult de 45 de zile.

Următoarele două alineate din același articol arată că în situațiile prevăzute în alineatul (2) sunt aplicabile prevederile articolului 103, iar Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) și (2) îndeplinește numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Constituția României prevede, la articolul 103, alineatul (1), că pentru învestitura unui guvern ”Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

La același articol se stipulează: ”Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului”. Alineatul 3 precizează că ”Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor”.

Stiri pe aceeasi tema

Kovesi candideaza pentru functia de procuror-sef al Parchetului European. Procedura de selectie este in plina desfasurare la Comisia Europeana

Cristiana Petrariu Bota

Ce ascunde generalul Florian Coldea? Un fost ofiter SRI face DEZVALUIRI INCENDIARE. VIDEO

Cristiana Petrariu Bota

Ce s-ar intampla daca Federatia de Fotbal din Anglia ar boicota Cupa Mondiala din Rusia?

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult