Social

Miscarea celor 64 de comitate, o grupare maghiara finantata de Jobbik

Miscarea tinerilor maghiari a celor 64 de Comitate a fost infiintata in 2001 de Laszlo Toroczkai, care insa nu mai face parte acum din organizatie. Miscarea militeaza pentru infiintarea Ungariei Mari. Laszlo Toroczkai a fost retinut, in 2013, la frontiera cu Romania cand a vrut sa treaca in Romania. El primise interdictie de a intra in Romania.

SRI a monitorizat in ultimii ani mai multi membri ai Miscarii celor 64 de Comitate, dupa ce liderii ar fi vrut sa infiinteze si in Romania o filiala. Ei au depus o cererere, insa fiind interzisi in tara noastra, nu au avut sanse de izbanda.

Miscarea celor 64 de Comitate este organizatie legata de partid nationalist radical maghiar Jobbik si finantata de organizatii si firme care sunt apropiate celor de la Jobbik.

Atentat terorist dejucat la Covasna, dispozitivul urma sa fie declansat la parada de Ziua Nationala de la Targul Secuiesc

Miscarea celor 64 de Comitate ar avea legaturi si cu o organiatie de la Moscova care militeaza pentru o Moldova independenta, fara legaturi cu Romania. Se presupune ca rusii ar finanta intretinerea unor tensiuni etnice intre romani si maghiari.

Amintim ca, de Ziua Naţională a României, un bărbat, membru al formaţiunii extremiste Miscarea celor 64 de Comitate, a fost reţinut şi dus la sediul DIICOT din Bucuresti pentru a fi audiat în legătură cu plasarea unei bombe la Târgu Secuiesc.

Bazele formaţiunii Mişcarea de Tineret 64 de Comitate au fost puse de Toroczkai Laszlo, la Szeged (Ungaria), în 2001. Numele provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon. În data de 16 mai 2001 a avut loc prezentarea oficială a organizaţiei, care are ca motto: „Credinţă, loialitate, curaj“.

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate nu este organizată juridic în România. În 2008, iniţiatorii mişcării din România (Peter Waum, Lokodi Ferenc, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor şi Frafft-Szabo Istvan) au cerut Judecătoriei Odorheiu Secuiesc aprobarea înfiinţării HVIM România, însă ulterior şi-au retras cererea.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a alcătuit o listă a extremiştilor maghiari, membri ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, care reprezentau un real pericol pentru siguranţa naţională. Printre aceştia se numără Toroczkai Laszlo, Zagyva Gyorgy Gyula, dar şi Csibi Barna, cel care a devenit celebru după ce a spânzurat o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu. Membrii mişcării s-au implicat, în ultimii ani, chiar şi în activităţi politice. Waum Peter a candidat la Consiliul Local Odorheiu Secuiesc, Szabo Nandor, la Târgu Mureş, iar Tokos Szabolcs a candidat la Primăria Odorheiu Secuiesc.

Stiri pe aceeasi tema

Muzeul National Bran va fi inchis de Ministerul Culturii. Ar putea urma si alte institutii care adapostesc colectii valoroase

Cristiana Petrariu Bota

Medicii au salarii duble in spitalele de stat, insa ofera in continuare consultatii la clinicile private

Ioana Badulescu

Lucrarile stiintifice ii pot salva, din nou, pe detinuti de la inchisoare. Un proiect initiat de UDMR a primit aviz favorabil de la Comisia Juridica din Camera Deputatilor

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult