-6.8 C
România
23 ianuarie 2022
Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare
Breaking News Politica

Mitinguri de amploare, sambata, in Bucuresti. Pieleanu: Va fi o demonstratie de forta care ar putea legitima actiuni politice viitoare, inclusiv o suspendare

Se apropie Sâmbăta Mitingurilor. Ar urma să fie o zi plină, în care să iasă în stradă pe rând, simpatizanții extremei dreapta, susținători ai familiei tradiționale, apoi mișcarea LGBT și, spre seară, zeci de mii de oameni aduși la București de coaliția la guvernare pentru a susține democrația și pentru a denunța presupusele abuzuri din Justiție, noteaza RFI.

Mitingul PSD ar urma să aducă o reechilibrare calitativă și cantitativă, comentează, la RFI sociologul Marius Pieleanu. Totodată, va fi o demonstrație de forță care ar putea legitima acțiuni politice viitoare, inclusiv o suspendare, afirmă Marius Pieleanu:

Marius Pieleanu: (…) În mod evident în ultimele luni suita aceasta de mitinguri ale tinerilor manifestanți a creat impresia că PSD este din ce în ce mai slab și incapabil de a reacționa prin acest tip de mesaj, adică prin manifestații. (…)Din acest punct de vedere cred că se dorește de către conducerea partidului o reechilibrare a balanței.

Reporter: Chiar dacă oamenii sunt aduși cum sunt aduși?

M.P.: Trebuie să privim un pic în istoria acestui partid. (…) PSD este un partid de masă, construit pe o structură extreme de analitică la nivelul fiecărei unități teritorial-administrative. Prin urmare capacitatea asta de a strange oameni e derivată din foarte buna organizare. Nu cred că este neaparat o dimensiune negativă. Mai toate partidele se stânga și cu precădere din Europa se caracterizează printr-o bună organizare teritorială. (…)

Rep.: S-a discutat mult despre dreptul celui aflat la guvernare să scoată lumea în stradă. E firesc sau nu ca o coaliție care guvernează să organizeze un fel de contra-răspuns de acest tip?

M.P.: Sigur că este ușor atipic. În general un partid aflat la putere nu organizează mitinguri. Însă la noi în general democrația este atipică. Nu degeaba I s-a spus originală. (…) În România totul e posibil, nu-I așa?

Rep.: Poate un astfel de miting să legitimize viitoare acțiuni ale coaliției la guvernare? Chiar o suspendare?

M.P.: Ei bine, da. Poate fi un argument pentru că acest că acest miting va fi o demonstrație de forță. Sigur, cantitativă, printr-un număr foarte ridicat (probabil peste o sută de mii de participanți) și va fi un semnal către toți cei care contestă puterea PSD-ului că nu trebuie să se joace cu el.

Rep.: Sindicatele din România nu au reușit să scoată zeci de mii de oameni în stradă, chiar și atunci când lefurile le-au fost afectate. Poate o parte din acești oameni vin acum la chemarea PSD. Unde e fractura de logică?

M.P.: Fractura de logică este în următorul argument: dacă de pildă în Franța sindicatele sunt în mod real parte a societății civile, în România sunt parte a exercitării puterii. (…)

Rep.: Oamenii înțeleg pentru ce ies în stradă sâmbătă?

M.P.: I-a chemat partidul. Să fiu mai puțin politolog și mai realist.

Rep.: Ideea unei contramanifestații poate decredibiliza protestele pașnice anti-PSD de până acum?

M.P.: Da. Cred că ar fi o mișcare greșită din partea tinerilor #Rezist de a ieși taman sâmbătă în Piața Victoriei. S-ar crea conflicte artificiale, inutile.

Rep.: Să nu pierdem din vedere ziua de vineri, când e foarte posibil să avem un verdict în dosarul Dragnea și angajările fictive. Ce se întâmplă dacă liderul PSD va fi condamnat? Ce se întâmplă în situația unei achitări?

M.P.: În situația unei achitări mitingul va avea o și mai mare justificare. În mod evident va fi și un miting de susținere explicită a liderului Dragnea. În situația de condamnare, mitingul va fi golit de conținut.

Stiri pe aceeasi tema

Kovesi a contestat la CEDO modul in care a fost revocata de la conducerea DNA

Cristiana Petrariu Bota

ACL va sesiza CCR fata de ordonanta privind migrarea primarilor si-l acuza pe Ponta ca pregateste fraudarea alegerilor

Cristiana Petrariu Bota

Rica Raducanu a intrat in politica. Vezi in ce partid s-a inscris

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult