Miza alegerilor locale 2016: 3.200 de primari, 50.000 de consilieri si o avere de 244 de miliarde de lei
Politica

Miza alegerilor locale 2016: 3.200 de primari, 50.000 de consilieri si o avere de 244 de miliarde de lei

Alegerile locale din 5 iunie 2016 s-au incheiat, dar multi se intreaba pentru ce au mers la vot. Ei bine, miza alegerilor locale 2016 este urmatoarea: 3.200 de primari, 50.000 de consilieri şi o avere de gestionat de 244 de miliarde de lei. La nivel de Bucuresti, rezultatele alegerilor de duminica indica o victorie clara si istorica a PSD, atat la Primaria Generala, cat si la primariile de sector. Dar sa vedem de unde vin banii şi unde se duc.

Cei de la Ziarul Financiar subliniaza ca anul trecut din cele 61,5 miliarde de lei strânşi la bugetele locale (cheltuielile au fost de 59 mld. lei), doar 26,6 miliarde de lei (43%) au fost „venituri proprii“ (taxe, impozite etc.). Restul banilor au venit „de la centru“. 17,1 miliarde de lei au venit (prin efectul legii, desigur) din impozitul pe câştigul salarial, pentru că legea finanţelor publice locale stipulează că 77% din impozitul pe venit al angajaţilor se repartizează bugetelor locale.

Iti recomandam si: ALEGERI LOCALE 2016: Cea mai slaba prezenta la vot de la Revolutie

Alte 21 de miliarde de lei au venit din cota defalcată de TVA care se împarte admi­nistraţiei locale. Alte opt miliarde de lei au însemnat „subvenţii“.

Cum s-au cheltuit aceşti bani? Pe salarii au mers 17 miliarde de lei (29% din totalul cheltuielilor). La învăţământ au mers 15 mi­liarde de lei, la „bunuri şi servicii“ (cheltuieli cu întreţinerea ale administraţiei) 12 miliarde de lei. Pe investiţii (dezvoltate cu fonduri UE) s-au dus 9,3 miliarde de lei şi alte 8,3 miliarde au ajuns la cheltuieli de capital (investiţii din buget).

„Asistenţa socială“ a înghiţit 7,5 miliarde de lei şi alte 4,3 miliarde de lei s-au dus pe „cultură“. „Subvenţiile“ au însemnat 2 mi­liarde de lei, „sănătatea“ 1,5 miliarde de lei, iar „transporturile“ (cel mai adesea sub­venţii) au însemnat cheltuieli de 10 miliarde de lei, mai noteaza Ziarul Financiar.

Te-ar putea interesa si: VEZI REZULTATELE ALEGERILOR PE BUCURESTI SI PE TARA. CINE SUNT PRIMARII DIN MARILE ORASE

PNL, umilit in Bucuresti! Cine isi da demisia din PNL dupa rezultatele catastrofale obtinute la alegeri

PSD ar putea da jos Guvernul Ciolos pana la alegerile parlamentare din toamna

Stiri pe aceeasi tema

Sedinta de Guvern pentru prima rectificare bugetara din 2015

Cristiana Petrariu Bota

Motiunea PNL impotriva Guvernului se va vota pe 29 septembrie

Cristiana Petrariu Bota

Gabriel Oprea a semnat un acord privind programul Visa Waiver cu procurorul general al SUA

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult