Alegerile locale din 5 iunie 2016 s-au incheiat, dar multi se intreaba pentru ce au mers la vot. Ei bine, miza alegerilor locale 2016 este urmatoarea: 3.200 de primari, 50.000 de consilieri şi o avere de gestionat de 244 de miliarde de lei. La nivel de Bucuresti, rezultatele alegerilor de duminica indica o victorie clara si istorica a PSD, atat la Primaria Generala, cat si la primariile de sector. Dar sa vedem de unde vin banii şi unde se duc.
Cei de la Ziarul Financiar subliniaza ca anul trecut din cele 61,5 miliarde de lei strânşi la bugetele locale (cheltuielile au fost de 59 mld. lei), doar 26,6 miliarde de lei (43%) au fost „venituri proprii“ (taxe, impozite etc.). Restul banilor au venit „de la centru“. 17,1 miliarde de lei au venit (prin efectul legii, desigur) din impozitul pe câştigul salarial, pentru că legea finanţelor publice locale stipulează că 77% din impozitul pe venit al angajaţilor se repartizează bugetelor locale.
Iti recomandam si: ALEGERI LOCALE 2016: Cea mai slaba prezenta la vot de la Revolutie
Alte 21 de miliarde de lei au venit din cota defalcată de TVA care se împarte administraţiei locale. Alte opt miliarde de lei au însemnat „subvenţii“.
Cum s-au cheltuit aceşti bani? Pe salarii au mers 17 miliarde de lei (29% din totalul cheltuielilor). La învăţământ au mers 15 miliarde de lei, la „bunuri şi servicii“ (cheltuieli cu întreţinerea ale administraţiei) 12 miliarde de lei. Pe investiţii (dezvoltate cu fonduri UE) s-au dus 9,3 miliarde de lei şi alte 8,3 miliarde au ajuns la cheltuieli de capital (investiţii din buget).
„Asistenţa socială“ a înghiţit 7,5 miliarde de lei şi alte 4,3 miliarde de lei s-au dus pe „cultură“. „Subvenţiile“ au însemnat 2 miliarde de lei, „sănătatea“ 1,5 miliarde de lei, iar „transporturile“ (cel mai adesea subvenţii) au însemnat cheltuieli de 10 miliarde de lei, mai noteaza Ziarul Financiar.