Miza din spatele dispozitivelor de tip iQOS sau glo: accizele sunt de patru ori mai mici fata de tigarile clasice si produsele pot fi consumate oriunde
Social

Miza din spatele dispozitivelor de tip iQOS sau glo: accizele sunt de patru ori mai mici fata de tigarile clasice si produsele pot fi consumate oriunde

Ţigările clasice au fost interzise în restaurante sau cluburi, însă posesorii de dispozitive care încălzesc tutunul pot fuma oriunde. În timp ce acciza plătită de jucătorii din industria tutunului pentru o ţigară clasică, ce necesită ardere, este de 0,43 lei pe ţigaretă, în cazul unei ţigări care se încălzeşte prin dispozitive precum iQOS sau glo acciza este de patru ori mai mică, respectiv 0,11 lei pe unitate, noteaza Ziarul Financiar.

Acestea reprezintă principalele mize din spatele push-ului pe care producătorii de ţigări îl fac pentru dispozitive de tipul iQOS (Philip Morris) sau glo (British American Tobacco).

Producătorii de ţigarete sunt printre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. În 2016, valoarea accizelor colectate a depăşit pragul de 2 miliarde de euro, dublu faţă de nivelul din 2008, după cum arată datele Comisiei Europene, această sumă fiind strânsă aproape în exclusivitate prin vânzarea de ţigarete tradiţionale.

Produ­cătorii de tutun au reuşit însă în România să obţină un alt nivel de accizare, mult mai avantajos pentru dispozitivele de tipul iQOS sau glo.

Magdalena Ciobanu, medic primar pneumologie, Expert al Ministerului Sănătăţii pentru controlul tutunului, la Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pentru ZF că „Ministerul Sănătăţii urmăreşte studiile publicate de specialiştii din alte ţări precum şi recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii referitoare la aceste produse pentru ca să poată adopta măsuri suplimentare de reglementare atunci cînd datele ştiinţifice vor fi suficiente pentru aceasta” .

Stiri pe aceeasi tema

MOSII DE IARNA 2017. Pomenirea mortilor in Calendarul Ortodox, pe 18 februarie

Cristiana Petrariu Bota

De Sfanta Maria, CFR a introdus mai multe trenuri suplimentare

Cristiana Petrariu Bota

Decembrie, prima luna de iarna! Luna cadourilor este asteptata cu nerabdare de cei mici si cei mari

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult