Ţigările clasice au fost interzise în restaurante sau cluburi, însă posesorii de dispozitive care încălzesc tutunul pot fuma oriunde. În timp ce acciza plătită de jucătorii din industria tutunului pentru o ţigară clasică, ce necesită ardere, este de 0,43 lei pe ţigaretă, în cazul unei ţigări care se încălzeşte prin dispozitive precum iQOS sau glo acciza este de patru ori mai mică, respectiv 0,11 lei pe unitate, noteaza Ziarul Financiar.
Acestea reprezintă principalele mize din spatele push-ului pe care producătorii de ţigări îl fac pentru dispozitive de tipul iQOS (Philip Morris) sau glo (British American Tobacco).
Producătorii de ţigarete sunt printre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. În 2016, valoarea accizelor colectate a depăşit pragul de 2 miliarde de euro, dublu faţă de nivelul din 2008, după cum arată datele Comisiei Europene, această sumă fiind strânsă aproape în exclusivitate prin vânzarea de ţigarete tradiţionale.
Producătorii de tutun au reuşit însă în România să obţină un alt nivel de accizare, mult mai avantajos pentru dispozitivele de tipul iQOS sau glo.
Magdalena Ciobanu, medic primar pneumologie, Expert al Ministerului Sănătăţii pentru controlul tutunului, la Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pentru ZF că „Ministerul Sănătăţii urmăreşte studiile publicate de specialiştii din alte ţări precum şi recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii referitoare la aceste produse pentru ca să poată adopta măsuri suplimentare de reglementare atunci cînd datele ştiinţifice vor fi suficiente pentru aceasta” .
1 comment
Iqos nu poate fi folosit oriunde, pentru ca depinde de patron daca vrea sa se fumeze la el in local. Credeam ca sanatatea e importanta si efectele acestor dispozitive (care oricum sunt mult mai mici fata de tigarile normale), dar la cat se vorbeste despre accize, este evident de ce nu se duce un razboi si cu tigarile clasice, alea aduc mai multi bani…