The Center for Virology and Vaccine Research at Beth Israel Medical Center
IT/Stiinta

Moderna a conceput vaccinul anti-Covid intr-un weekend din ianuarie, inainte ca China sa recunoasca virusul

Compania farmaceutica americana Moderna a proiectat vaccinul anti-Covid intr-un singur weekend la inceputul acestui an, inainte ca China sa recunoasca faptul ca virusul poate fi transmis de la om la om si cu o saptamana inainte de confirmarea primului caz pe teritoriul Statelor Unite. 

The New York Magazine scrie ca, in ciuda faptului ca Moderna a anuntat pe 16 noiembrie ca vaccinul mRNA-1273 ofera o eficienta de 94,5%, vaccinul a fost conceput inca de pe 13 ianuarie, la doar doua zile dupa ce a fost publicata structura genetica a virusului SARS-CoV-2.

Pana sa fie raport primul deces cauzat de COVID-19 in SUA, cu aproximativ o luna dupa diagnosticarea primului cetatean american, vaccinul fusese deja produs si trimis catre Institutul National de Sanatate din New York pentru inceperea primei etape a testelor clinice.

Totusi, vaccinul nu ar fi putut sa fie aprobat atat de devreme de catre autoritati, chiar daca prima faza a testelor clinice a oferit un nivel satisfacator de eficienta.

„E ca si cum ne-am fi propus sa trimitem un astronaut pe Marte in aceeasi zi in care a pasit primul om pe Luna”, spune Nicholas Christakis, directorul unei divizii de cercetare a Universitatii Yale, potrivit Mediafax.

Peter Hotez, om de stiinta in carul Universitatii Baylor, spune ca „Operation Warp Speed” („Operatiunea Warp Speed” – proiectul Statelor Unite de dezvoltare a rapida a unui vaccin anti-COVID) implica efectuarea testelor clinice in mod simultan si nu succesiv, producerea concomitenta a vaccinului si autorizarea pentru utilizare de urgenta in luna decembrie a acestui an.

De asemenea, operatiunea se bazeaza pe o serie de date care nu monitorizeaza protectia pe termen lung si nu masoara efectele pe care le exercita vaccinul asupra transmiterii, ci doar gradul de protectie in linii mari.

De altfel, ar fi fost aproape imposibil in luna mai, de exemplu, ca un epidemiolog de renume mondial sa isi ofere aprobarea in ceea ce priveste vaccinul produs de Moderna, iar sansele ca autoritatile sa fi fost de acord cu utilizarea in caz de urgenta ar fi fost aproape nule.

Insa faptul ca structura principala a vaccinului a fost creata cu aproape doua luni inainte ca OMS sa declare pandemie, in conditiile in care un astfel de vaccin este dezvoltat in mod normal intr-o perioada de cel putin cinci ani, poate deveni un ghid util pentru viitoarele generatii si pentru modul in care vor trata inevitabilele crize sanitare.

Pana acum au fost infectati cu coronavirus aproape 71 de milioane de oameni la nivel global, in timp ce numarul deceselor a depasit pragul de 1,5 milioane. Aproape 50 de milioane de persoane au fost declarate vindecate.

Related posts

O companie romaneasca de IT angajeaza francezi. Liviu Apolozan si Jean-Dominique Sorace manageriaza un centru de cercetare si dezvoltare software, bazat inclusiv pe Robotic Process Automation

Lucy Ionesco

Inteligența artificială în viața de zi cu zi: poate aceasta îmbrăca forma unui prieten virtual?

Ioana Badulescu

Facebook anunta o noua campanie coordonata de influentare politica in SUA, cu zeci de conturi si pagini false

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult