23.3 C
România
27 septembrie 2021
TVA scade de la 19% la 16% din 2020. Proiectul aduce si alte modificari la Codul fiscal
Economie

MODIFICARI CODUL FISCAL. Finantele au discutat egalizarea sarcinii fiscale la Consiliul Fiscal

MODIFICARI CODUL FISCAL. Ministerul de Finante a discutat, de fapt, cu membrii Consiliului Fiscal despre egalizarea sarcinii fiscale. Potrivit unei informatii publicate de economica.net, oficialii Ministerului de Finante au avut discutii informale cu membrii Consiliului Fiscal pe marginea unor modificari la Codul Fiscal, printre acestea numarandu-se si egalizarea sarcinii fiscale. 

Discutiile dintre Ministerul Finantelor si Consiliul Fiscal pe marginea modificarilor la Codul Fiscal ar fi, insa, mai vechi. Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a explicat ca nu nu s-a discutat despre procente, dar ideea discutiilor a fost de egalizare a sarcinii fiscale.

„Oficial, nu am primit o hârtie de la Ministerul Finanţelor în care să ni se ceară părerea despre un document. Punctual nu am discutat despre acest lucru. Am avut însă discuţii informale pe marginea modificării Codului Fiscal, discuţii mai vechi, legate de simplificarea modului de taxare”, a declarat pentru economica.net Ionuţ Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

MODIFICARI LA CODUL FISCAL IN 2016? Ce spune Ministerul Finantelor despre cresterea contributiilor de asigurari sociale

SE DORESTE EGALIZAREA SARCINII FISCALE

„Fiscalitatea nu creşte la salariat, trebuie să se înţeleagă acest lucru. Costurile totale scad. Este adevărat că aceste contribuţii se extind la alte categorii de venituri pentru care se plătea mai puţin. Principial, asta se şi doreşte să se facă: să se egalizeze sarcina fiscală. PFA plătesc contribuţii mult mai mici decât salariaţii. 10,5% plus 5,5%, faţă de circa 40%, în condiţiile în care ştiţi şi dumneavoastră că multe PFA sunt de fapt plăţi salariale mascate”, a mai adăugat Ionuţ Dumitru.

In urma reactiilor negative aparute miercuri, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a transmis o pozitie oficiala in care precizeaza ca nu are in vedere majorari de taxe si impozite in acest an, iar singurele masuri care sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale si in favoarea activitatii economice. DETALII AICI

Precizarile vin in contextul aparitiei in presa a unui proiect de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Ministerul Finantelor, conform caruia contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului ar fi fost majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS), de la 5,5% la 8,9%.

In schimb, angajatorii ar fi fost scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS.

MFP mai precizeaza ca nu are in vedere o crestere a contributiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activitati independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo masura de crestere a taxarii.

Proiectul de Cod Fiscal a provocat discutii aprige in Guvern. Profesiile liberale, cele mai afectate

Stiri pe aceeasi tema

SALARII PROFESORI 2017. Profesorii vor primi doua salarii minime pe economie, un voucher de vacanta si vor fi mai multe gradatii de merit. Inca se lucreaza la grila de salarizare.

Cristiana Petrariu Bota

Din 2016, taxa la groapa de gunoi de 80 de lei pe tona, din 2017 – 120 de lei pe tona

DECLARATIA UNICA. ANAF ofera asistenta intre 15 mai si 15 iulie pentru completarea formularului unic

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult