Ministerul Public a finalizat analiza modificarilor aduse la Codul de Procedura Penala: 33 de articole prezinta elemente de neconstitutionalitate
Social

Modificari la Codul de procedura penala si la Legea privind organizarea judiciara

Guvernul modifică și completează Codul de procedură penală și Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Ordonanța de Urgență adoptata de Guvern asigură dreptul persoanelor de a exercita calea extraordinară de atac a recursului în casație împotriva deciziilor pronunțate de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție și de completele de cinci judecători, ca instanțe de apel.

Guvernul a modificat și a completat Codul de procedură penală (C.P.P.) și Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, pentru a reglementa procedura acestui recurs, respectiv competența de a soluționa acest recurs.

Această măsură vine după ce Curtea Constituțională a recunoscut acest drept prin Decizia nr. 540 din 12 iulie 2016. Prevederile art. 434 alin. (1) C.P.P., declarate neconstituționale prin Decizia nr. 540/2016, nu sunt susceptibile de a fi aplicate în absența unei intervenții legislative exprese.

După publicarea în Monitorul Oficial nr. 841/2016 a Deciziei nr. 540/2016, calea de atac extraordinară a recursului în casație nu mai putea fi exercitată efectiv, ca urmare a suspendării de drept și, ulterior, a încetării efectelor juridice ale art. 434 alin. (1) C.P.P., și, pe cale de consecință, a inexistenței unei reglementări privind hotărârile judecătorești care pot fi atacate cu recurs în casație.

În plus, prin raportare la Decizia nr. 540/2016, în absența unei intervenții legislative exprese, nu existau reglementări privind completul căruia îi revine competența de a judeca un recurs în casație împotriva unei decizii pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, ca instanță de apel, și nici în ceea ce privește compunerea respectivului complet.

Argumentele prezentate au justificat adoptarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului.

Stiri pe aceeasi tema

Sorin SAGUNA, un actor de numai 25 de ani, a murit dupa o grea suferinta

Cristiana Petrariu Bota

Elena Udrea a fost plasata in arest la domiciliu conform deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Corina Alexandru

Medicii de familie pot fi inlocuiti pe perioadele in care lipsesc din localitate de colegii lor, pe baza de reciprocitate

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult