Modificari la Codul Muncii: Angajatorii, obligati sa elibereze nota de lichidare pentru angajati la incheierea unui contract de munca
Politica

Modificari la Codul Muncii: Angajatorii, obligati sa elibereze nota de lichidare pentru angajati la incheierea unui contract de munca

Senatorii au adus luni o modificare importanta la Codul Muncii, in calitate de prima camera sesizata. Angajatorii vor trebui sa elibereze la incheierea unui contract de munca o nota de lichidare pentru angajat, incalcarea acestei obligatii fiind sanctionata cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei. Camera Deputatilor are rol decisiv in acest caz. 

Propunere legislativa de modificare a Codului muncii a fost adoptata de plenul Senatului. Propunerea legislativa a fost initiata de un grup de parlamentari ai PMP, iar in expunerea de motive se arata ca se utilizează acest document in practica, de la caz la caz, „ceea ce lasa loc deciziilor arbitrare in domeniul raporturilor de munca”.

Nota de lichidare reprezinta documentul semnat de partile contractului individual de munca ce atesta situatia debitelor financiare si patrimoniale rezultate in urma executarii acestuia.

„Angajatorul este obligat să elibereze şi să comunice angajatului nota de lichidare cu trei zile lucrătoare înainte de data încetării contractului individual de muncă. Nota de lichidare reprezintă documentul semnat de părţile contractului individual de muncă ce atestă situaţia debitelor financiare şi patrimoniale rezultate în urma executării acestuia. Încălcarea de către angajator a obligaţiei de a elibera nota de lichidare se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei”, se arată în propunerea legislativă adoptată cu 100 de voturi ‘pentru’ şi unul împotrivă.

„Pentru eliminarea abuzurilor şi pentru a proteja interesele angajaţilor se impune reglementarea răspunderii contravenţionale a angajatorilor în cazul neeliberării notei de lichidare. Pentru a proteja interesele angajatorilor, neexecutarea obligaţiei de a depune de către angajat la noul angajator a notei de lichidare de la vechiul angajator va atrage răspunderea disciplinară a angajatului”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Related posts

Gusa: PSD, ALDE si UNPR ar lua in calcul posibilitatea de a o inlocui pe Firea cu Tariceanu

Lucy Ionesco

UDMR: Teodor Melescanu trebuie sa demisioneze, dupa problemele de la alegerile din Diaspora

Lucy Ionesco

Loja de Onoare a Revolutionarilor din Decembrie ’89 cere suspendarea presedintelui Iohannis

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult