8.4 C
România
26 februarie 2024
Modificari la Codul Muncii: Angajatorii, obligati sa elibereze nota de lichidare pentru angajati la incheierea unui contract de munca
Politica

Modificari la Codul Muncii: Angajatorii, obligati sa elibereze nota de lichidare pentru angajati la incheierea unui contract de munca

Senatorii au adus luni o modificare importanta la Codul Muncii, in calitate de prima camera sesizata. Angajatorii vor trebui sa elibereze la incheierea unui contract de munca o nota de lichidare pentru angajat, incalcarea acestei obligatii fiind sanctionata cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei. Camera Deputatilor are rol decisiv in acest caz. 

Propunere legislativa de modificare a Codului muncii a fost adoptata de plenul Senatului. Propunerea legislativa a fost initiata de un grup de parlamentari ai PMP, iar in expunerea de motive se arata ca se utilizează acest document in practica, de la caz la caz, „ceea ce lasa loc deciziilor arbitrare in domeniul raporturilor de munca”.

Nota de lichidare reprezinta documentul semnat de partile contractului individual de munca ce atesta situatia debitelor financiare si patrimoniale rezultate in urma executarii acestuia.

„Angajatorul este obligat să elibereze şi să comunice angajatului nota de lichidare cu trei zile lucrătoare înainte de data încetării contractului individual de muncă. Nota de lichidare reprezintă documentul semnat de părţile contractului individual de muncă ce atestă situaţia debitelor financiare şi patrimoniale rezultate în urma executării acestuia. Încălcarea de către angajator a obligaţiei de a elibera nota de lichidare se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei”, se arată în propunerea legislativă adoptată cu 100 de voturi ‘pentru’ şi unul împotrivă.

„Pentru eliminarea abuzurilor şi pentru a proteja interesele angajaţilor se impune reglementarea răspunderii contravenţionale a angajatorilor în cazul neeliberării notei de lichidare. Pentru a proteja interesele angajatorilor, neexecutarea obligaţiei de a depune de către angajat la noul angajator a notei de lichidare de la vechiul angajator va atrage răspunderea disciplinară a angajatului”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Related posts

Dancila, despre declaratia sa legata de „autisti”: Nu am vrut sa fac nicio analogie. O sa le spun organizatiilor ca nu a fost intentia mea

Ioana Badulescu

Ludovic Orban si conducerea PNL, in carantina cu suspiciune de coronavirus. Premierul se afla autoizolat la Vila Lac 1

Lucy Ionesco

Gabriela Podasca este noul purtator de cuvant al PSD

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult